Glosa architekta Lukeše: Zbourat terasu u DBK je stejné, jako kdyby chtěl magistrát odstranit Libeňský most

Bourat terasu u DBK je jen neschopnost magistrátu?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pražský magistrát na terasu u výstupu z metra Budějovická léta kašlal. Teď přišel nápadem, že se zbourá. Kvůli laxnímu přístupu tak možná přijdeme o architektonický skvost. Hospodaření s majetkem je evidentně v podání primátorky Adriany Krnáčové aspol. doslova tristní. Jak se na to dívá jeden z předních českých architektů Zdeněk Lukeš?

/KOMENTÁŘ/ Se znepokojením sleduji vývoj, který se týká terasy před obchodním centrem DBK v Praze-Krči. Upozorňuji, že tento prostor je nedílnou součástí této významné stavby, navržené architektkou Věrou Machoninovou na přelomu 70. a 80. let minulého století.

Z urbanistického hlediska jde o veřejný předprostor mezi budovami DBK a České spořitelny (vybudované v 90. letech dle projektu manželů Kordovských). Jde o místo, kde je možno pořádat akce různého druhu, což se také dosud úspěšně dělo.

Komorní náměstí k takovýmto aktivitám přímo vybízí, navíc je to důležitý komunikační prvek, který by měl být naopak kultivován - mohla by tu například vzniknout malá aréna pro dětské divadlo, koncerty apod. Výhodou je fakt, že takové produkce, pořádané například o víkendech, nikoho v sousedních budovách, sloužících administrativě a prodeji, neruší.

Terasa na Budějovické se otevřela v roce 1981 spolu s přilehlou budovou DBK. Architektonicky jsou tedy architektonické celky spjaté dohromady tak, jak to od začátku plánovala věhlasná architekta Věra Machoninová. Význam terasy byl nejen jako přechod od autobusových zastávek, ale také se zde konala řada kulturních akcí a setkání.

Jen výmluvy a žádná činnost

Z architektonického hlediska jde o nedílnou součást objektu DBK. Piazzetta má v kompozici hmot DBK svůj jasný význam a její odstranění by změnilo veškeré proporční vztahy. Terasa vytvářela s dalšími "palubami" a átriem soustavu horizontálních prvků se zázemím, což bylo přidanou hodnotou daného území.

Z provozního hlediska by odstraněním terasy došlo k provozním kolizím, likvidací vstupů i významných komunikačních tahů mezi jednotlivými stavbami, prostranstvími a přístupy k hromadné dopravě. Prostor pod terasou sloužil navíc jako průchod směrem k budovám polikliniky nebo radnice, na zastávku autobusů ad. Terasa vhodně navazovala i na dolní átrium se vstupem do metra a obchody.

Namísto dlouho slibované a logicky očekávané opravy terasy (případně náhrady) zde Magistrát zcela rezignuje a navrhuje její odstranění, a tím prý vyřešení problému s dožilou konstrukcí. Je to podobné, jako by navrhoval odstranit bez náhrady Libeňský most. I ten je přece zchátralý a jeho oprava bude nákladná. Namísto výmluv by měla přijít kvalitní rekonstrukce, jak je v takových případech běžné v civilizovaných zemích.

Zdeněk Lukeš 
historik architektury