Jan Hrušínský: Proč ještě čtvrtina národa preferuje populistické gangstery, desetina nácky a desetina sociální-komunisty?

Jan Hrušínský byl svědkem otcova prvního kolapsu
 

Úřední maturity ano, říká premiér Andrej Babiš. V žádném případě, tvrdí ministr školství Robert Plaga. Každý školák má radost, když se nemusí učit, myslí si prezident Miloš Zeman. Žijeme ve světě podivného zmatku. Cožpak voliči těhle dvou komunistických mamlasů chtějí, aby se do budoucna stali blbci i ze všech ostatních Čechů? ptá se ve svém příspěvku herec Jan Hrušínský.

/KOMENTÁŘ/ Prezident České republiky 2021: „Vím ze své zkušenosti, paní moderátorko, že každý školák má radost, když se nemusí učit.“ Předseda vlády České republiky 2021: „Maturita není důležitá.“

Karel Čapek 1938: „Selže-li vzdělanost, přihlásí se k životu barbarství a násilí.“ Následně tehdejší "Parlamentní listy" uštvaly Čapka k smrti. Stejnou vinu měli i jejich anonymní čtenáři.

Mají být z Čechů blbci?

Jak to o komunistech říkal hrdina protinacistického odboje - generál Fajtl? „Co slovo, to lež. Co čin, to zločin.“ Cožpak voliči těchhle dvou komunistických mamlasů chtějí, aby se do budoucna stali blbci i ze všech ostatních Čechů? To už se asi nedá jinak vysvětlit.

Existuje nějaká seriózní studie, proč lidé volí tak neschopné vůdce? Z blbosti? Z nevědomosti? Kvůli krátkodobým výhodám? Z chamtivosti a vyčůranosti? Z nedostečného vzdělání? Znám asi tři lidi, kteří mají maturitu, a přesto tyhle dva volili. Dokonce i jeden vysokoškalák. Tak mi to, milí Češi, prosím vás vysvětlete. Já tomu nerozumím.

Je tohle vůbec možné?

Proč stále ještě čtvrtina národa preferuje populistické gangstery, desetina nácky a desetina současné sociální-komunisty? Jak je to po osmileté zkušenosti možné? Jak je to po padesáti letech totality ve 20. století možné?

Jejich voličů je dohromady stále téměř 40 %. Chtějí ti lidé, aby bylo hůř? Ještě hůř? Aby se sami měli hůř? Mám dojem, slíbí-li Babiš svým voličům, že bude hůř, budou ho nadšeně volit. Že by nový volební slogan? Bude hůř.

KAM DÁL: Respirátory jsou na jedno použití? Ne nutně, říkají odborníci.