Zázrak jménem bitcoin. Cena kryptoměny závratně stoupá, může však jít jen o bublinu

Bitcoin je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Ještě před měsícem byla cena bitcoinu kolem 12 tisíc dolarů. Dnes ho koupíte za téměř 18 tisíc. Jak je to možné a jaký je aktuální kurz bitcoinu? Investoři jsou zdrženliví, podle nich může jít pouze o nafouknutou bublinu, která brzo splaskne. Jisté však je, že bitcoin je mezi kryptoměnami doslova fenomén.

/KOMENTÁŘ/ Dominance bitcoinu je mezi kryptoměnami obdivuhodná a naprosto zřejmá. Celková kapitalizace kryptoměn je více než 465 miliard dolarů, bitcoin si pro sebe "uzmul" hned 65 procent z celkového trhu. Digitální měna přitom v posledních dnech opět zásadně nabírá na hodnotě.

Jednotná cena neexistuje

Nárůst v řádech tisíců dolarů během pár dní ale není výjimečný. Něco podobného už se totiž dělo v roce 2017, kdy se na bitcoinech daly vydělat obrovské peníze. Zdálo se, že laťka je nastavena opravdu vysoko a rekord jen tak nepadne. Dnes se ale hranici 20 tisíc dolarů pomalu blížíme, bitcoin se ve středu prodával za více než 18 tisíc dolarů, což je v přepočtu více než 400 tisíc korun. Aktuálně je těsně pod.

Určitě je namístě říci, že virtuální měny nemají jednotnou cenu. Na burzách, ale také ve směnárnách, se obchodují v závislosti na volatilitě (označuje míru kolísání hodnoty aktiva nebo jeho výnosové míry. Jedná se o nástroj, pomocí kterého lze předpokládat potenciální nárůst či pokles hodnoty aktiva v budoucnosti na základě změn hodnot tohoto aktiva v minulosti). A i když se u bitcoinu letos pár výkyvů našlo, prakticky neustále má stoupající tendenci.

Aktuální kurz:
1 bitcoin = 395 217,60 (v českých korunách)

Je to zase jen bublina?

Spekulanti mají pořádně zamotané hlavy. Zejména proto, že podobně velký růst před třemi lety znamenal následný strmý pád. Takže co bude teď? Znovu jde pouze o uměle nafouknutou bublinu, která brzy splaskne?

Také investoři se drží při zemi. V jejich případě je to ale ve většině případů setrvalý stav. Do kryptoměn investují jen velmi výjimečně, protože mají jejich cenu až příliš proměnlivou. Najdou se však i tací, kteří mají kryptoměny jako základ svých portfólií. Je jich však mnohem méně než první skupiny.

Proč je o bitcoin takový zájem?

Co tedy je za obrovským zájmem o bitcoin? Nejspíš nepůjde pouze o jeden "hnacích motorů". Kapitálové trhy jsou po volbách ve Spojených státech rozkolísané a bude ještě chvíli trvat, než se ustálí. Z toho pramění nejistota a váhání. 

A pak je tu všudepřítomný nový typ koronaviru. Pandemii se nedaří držet na uzdě, čísla celosvětově stále rostou, objevují se nová a nová ohniska nákazy. O vakcíně se sice mluví, testují se, ale v reálu stále ještě nejsou. A pak je tu ještě prohlášení platební služby PayPal, která se rozhodla bitcoiny přijímat. Uvidíme, kam až kryptoměna vystoupá a jestli se v nejbližších dnech dočkáme nového rekordu. 

KAM DÁL: Bylinky jsou receptem na dlouhý život. Jen je třeba najít tu správnou v pravý čas.