Autor textu nejznámější vánoční písně Tichá noc žil celý život v bídě

Portrét a bysta Josepha Mohra
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dnes patří k nejhranějším vánočním písním. Když zazní její tóny, zavládne sváteční atmosféra. Tichá noc, která oslavuje krásu štědrovečerní noci, patří k Vánocům stejně jako stromeček a už si bez ní neumíme toto období představit. Přitom historie vzniku této koledy není příliš dlouhá, vznikla teprve před 201 lety. Jaký byl život jeho autora, který se proslavil pouze touto jedinou písní?

Rakouský římskokatolický kněz Joseph Mohr se narodil roku 1792 do těžké doby. Lidé byli sužováni neustálými napoleonskými válkami, všude panovala bída. Takové poměry na něho čekaly i v jeho rodině.

Žil pouze se svojí svobodnou matkou a dalšími sourozenci, kteří stejně jako on byli nemanželští. Úřední zákaz tenkrát nedovoloval chudým lidem se vdávat a ženit, takže se děti rodily nesezdaným párům. Josephův otec byl zběhlý voják, kterého nikdy nepoznal. Jeho matka pracovala jako pletařka svetrů, které zároveň i prodávala.

Blýskání na lepší časy

Už jako malý však Joseph Mohr projevil nadání a měl štěstí, že si ho všiml vikář Johann Nepomuk Hiernle a dal mu příležitost složit zkoušky na akademické gymnázium a zároveň mu celé studium financoval. Na oplátku Joseph zpíval ve sborech univerzitního kostela v Salzburgu. Na škole patřil k premiantům, byť se projevoval jako rozpustilý mladík, který za své chování sklízel kritiku ze strany učitelů.

Knězem lidumilem

Po skončení studia gymnázia se Joseph Mohr rozhodl pro teologii, kterou studoval v Salzburgu v letech 1811 až 1815. Jako vysvěcený kněz začal pracovat nejprve ve funkci výpomocného duchovního v malé obci Mariapfarr. Už zde se začal projevovat jako duchovní, který měl velmi blízko k chudým lidem. Dovedl s nimi soucítit i proto, že sám pocházel z nuzných poměrů. Chodil do místní hospody, přátelil se s obyčejnými lidmi, což bylo trnem v oku jeho nadřízeným. I proto nikdy nedosáhl na vyšší funkci než pomocný duchovní a byl často překládán z místa na místo. V Mariapfarr pravděpodobně také napsal text k písni Tichá noc.

V roce 1837 se Joseph Mohr nacházel jako pětačtyřicetiletý v obci Wagrain, kde lidé žili v chalupách různě roztroušených po horách. Byl také konečně povýšen na kaplana, čímž na společenském žebříčku postoupil o něco výše. I tak mu však stále na srdci ležel osud chudých lidí, kteří nemohli posílat své děti do škol a nechali je vydělávat na živobytí. Díky finanční pomoci, kterou se mu podařilo získat, vybudoval školu pro 170 dětí, kde potom učil. Dodnes je ve Wagrainu vidět původní faru i školu, v nichž Mohr působil.

Joseph Mohr zemřel v roce 1848 a pochovaný je na hřbitově ve Wagrainu. O tom, jak chudobný byl, svědčí i to, že po jeho smrti musely být prodány veškeré jeho osobní věci včetně kytary, aby bylo možné uhradit náklady na pohřeb.

Tichá noc a její cesta za slávou 

Koleda Tichá noc poprvé zazněla na Štědrý den v roce 1818 v kostele sv. Mikuláše v rakouském městě Oberndorf, které se nachází ve vzdálenosti 17 km od Salzburgu. Málokdo tenkrát tušil, že bude přeložena do 300 jazyků včetně češtiny a hraná po celém světě. Publiku byla v kostele představena za doprovodu kytary, protože varhany byly porouchané. Hudbu k ní složil varhaník Franz Xaver Gruber, jinak autor asi 90 hudebních děl.

Je však zajímavé, že napoprvé Tichá noc příliš nezaujala a o její šíření mezi lidmi se zasloužily až o několik let později tyrolské pěvecké rodiny Rainerovy a Strasserovy, které je zpívaly dokonce až za oceánem v Americe. V polovině 19. století se dostala Tichá noc i do Čech a na Moravu. Původně však byla považována za tyrolskou lidovou píseň, takže její skuteční autoři se za svého života slávy ani peněz nedočkali.

KAM DÁL: Nepovedená operace Velký metař. Únos Rudolfa Slánského na západ řídil generál Moravec.