Izrael obsadil pásmo Gazy a Sinajský poloostrov. A další historické události tohoto týdne

V roce 1994 uzavřel Izrael mírovou smlouvu s Jordánskem
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (3)
V roce 1994 uzavřel Izrael mírovou smlouvu s Jordánskem
zajímavost

Odkdy se 28. říjen slaví jako státní svátek? Kam letělo první letadlo ČSA? A s kým podepsal Izrael v roce 1994 mírovou smlouvu? To vše a mnohem víc se dozvíte v našem historickém souhrnu, který vám přinášíme pravidelně každý týden.

reklama

Tento týden zanechal ve světě dějin své stopy prostřednictvím řady klíčových událostí, které dodnes poutají pozornost historiků. Od politických změn až po kulturní milníky – tento týden nabídl pestrý mix historických okamžiků, které si teď s námi můžete připomenout.

24. října

V roce 1648 byla ukončena třicetiletá válka podpisem vestfálského míru. V rámci Operace Antimony byla v roce 1942 v protektorátu vysazena skupina výsadkářů. O tři roky později prezident Beneš znárodnil doly a těžký průmysl. 

25. října

V roce 1845 udělali Pražané velkou věc – požádali o zavedení češtiny jako vyučovacího jazyka na pražských školách. Jejich kladné žádosti bylo vyhověno o 6 let později. V roce 1949 se jela Velká cena Československa. Skončila ale tragicky. V zatáčce, později nazývaná Farinova, postupně havarovali Farina, Parnell a princ Bira. Se svými vozy vyletěli z dráhy a vjeli do diváků. 12 lidí bylo zraněno, z toho dva smrtelně. V roce 2005 se naopak španělský jezdec Formule 1 Fernardo Alonso stal nejmladším mistrem světa. O tři roky později Čína odstartovala do vesmíru svou třetí pilotovanou kosmickou loď Šen-čou 7.

26. října

V roce 1939 se Jozef Tiso stal prezidentem Slovenského státu. Po válce byl československým Národním soudem odsouzen k smrti za vlastizradu a popraven. V roce 2013 se na zámku v Lánech sešli spiklenci ČSSD s prezidentem Zemanem, což později popírali a schůzka byla médii označena jako „lánský puč“.

V roce 1965 převzali členové Beatles Řád britského impéria. V roce 1994 uzavřel Izrael s Jordánskem mírovou smlouvu. 

27. října

V roce 1904 byla otevřena první linka podzemní dráhy v New Yorku. V roce 1962 hrozil ale světu jaderný konflikt. Na vrcholu kubánské krize stály totiž obě velmoci (SSSR a USA) na konfrontačních stanoviscích a hrozil jaderný konflikt. Prezident Kennedy prohlásil, že jeho snaha o mírové řešení končí a dal Sovětskému svazu jasné ultimátum požadující stažení sovětských raket do 48 hodin. V roce 1971 se Demokratická republika Kongo přejmenovala na Zair. 

28. října

V roce 1424 husité dobyli Mohelnici a povraždili na 700 jejích obyvatel. V roce 1886 byla slavnostně odhalena socha Svobody na ostrově Liberty Island v New Yorku, byl to dar Francie Spojeným státům. V roce 1918 byl vyhlášen samostatný československý stát. O pět let později, v roce 1923, uskutečnily Československé státní aerolinie svůj první let – symbolický oblet pražského letiště. V roce 1988 se tento významný den stal státním svátkem. 

V roce 1940 Itálie vstoupila v době druhé světové války do konfliktu s Řeckem. V Řecku se od té doby slaví svátek Den Ochi připomínající den, kdy Řekové řekli Italům „ne“ na výzvu k dobrovolné kapitulaci.

29. října

V Praze se v roce 1928 otevřel Libeňský most spojující Holešovice s Libní. V roce 1956 vypukla suezská krize, ozbrojený konflikt na Blízkém východě proti Egyptu, který znárodnil Suezský průplav. Izrael obsadil pásmo Gazy a Sinajský poloostrov. Roku 1956 ve světě začal fungovat internet – první komunikace mezi dvěma vzdálenými počítači. 

V roce 2000 utekl Jiří Kajínek z věznice Mírov. V roce 2015 ukončila Čína politiku jednoho dítěte, kterou praktikovala od roku 1979. Před rokem zemřelo při oslavě Halloweenu v Soulu při hromadné tlačenici 159 osob.

30. října

V roce 1959 zahajuje svou činnost Divadlo Semafor premiérou hudební komedie Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Člověk z půdy. V roce 2020 v došlo v Egejském moři mezi Řeckem a Tureckem k zemětřesení o síle 7,0 Mw. Následná vlna tsunami zabila 119 osob, dalších 1 000 bylo zraněno.

Zdroj: embassies.gov.il, dejepis.com, Česká televize, wikipedia.org

KAM DÁL: Byli lidé ve středověku taková čuňata? Jejich návyky vás překvapí.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/izrael-obsadil-pasmo-gazy-a-sinajsky-poloostrov-a-dalsi-historicke-udalosti-tohoto-tydne-75823
reklama
#válka Izrael #historie #historický souhrn

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.