Krvavá historie španělského běhu s býky. Kolik si tato zábava vyžádala životů?

Tradice běhu s býky začala už ve druhé polovině 20. století
  |   zajímavost

Tradiční běh s býky ve španělské Pamploně si za posledních několik dekád vyžádal již více než tucet obětí. Lidé při něm umírali v ukrutných bolestech. Z popisu některých srážek s býky vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Tohle byste zažít rozhodně nechtěli...

Experti tvrdí, že pravděpodobnost smrtelných nehod při běhu s býky je velmi malá, je ale velmi běžné, že se jeho účastníci při této riskantní aktivitě, ať už povrchově, nebo vážně, zraní. Tyto oděrky a jiná zranění jim mohou způsobit jak samotní býci, tak i ostatní běžci.

Dvě nejnebezpečnější místa celého běhu se nacházejí u vchodu do samotné arény Calle de Mercaderes. Dokonce jsou obě známá jako "Roh mrtvého muže". Od začátku této tradice pro otrlé zemřelo v Pamploně zhruba patnáct účastníků této nebezpečné aktivity.

Nejděsivější srážky s býky

Někomu se stalo osudné uklouznutí na dlažbě, jinému jen chvilka nepozornosti.

Daniel Jimeno Romero

Jednou z nedávných obětí běhu byl 27letý Daniel Jimeno Romero, který při něm zemřel roku 2009. Byl smrtelně zraněn býkem poté, co se při běhu oddělil od své skupiny. Zvíře ho vyhodilo do vzduchu a poté mu rohem propíchlo krk.

Matthew Peter Tasio

Američan Matthew Peter Tasio se vydal do Pamplony roku 1995, to se mu ale stalo osudným.

Zatímco utíkal před býky, uklouzl a pokoušel se vstát, mezitím do něj plnou rychlostí narazil býk vážící přes 5 metráků. Po srážce Tasio okamžitě vykrvácel kvůli porušené tepně.

José Antonio Sanchez a Vincento Risco

V roce 1980 došlo k jednomu z nejsmrtelnějších běhů s býky vůbec. Jedno zvíře tehdy zabilo dva běžce. Býk Antioquio se tehdy oddělil od stáda. Poté vší silou nabral 22letého Josého Antonia Sancheze a vlekl ho s sebou, zatímco se mu z těla řinula krev.

Antioquio pokračoval až do býčí arény, kde srazil 29letého Vincenta Risca; než stačil kdokoliv zasáhnout, tak mu býk rohy propíchl žaludek.

José Joaquín Esparza Sarasibara

Smrtící byl také běh v roce 1977, který byl velmi chaotický, způsobil desítky zranění a smrt sedmnáctiletého běžce Josého Joaquína Esparza Sarasibara. Zemřel na následky srážky s býkem, který mu poničil ledvinu.

Gregorio Górriz

V roce 1975 si zase nepředvídatelné chování jednoho z býků vyžádalo život Gregoria Górrize Sarasy. Býk Navarrico ho ve chvíli nepozornosti přimáčkl ke stěně a způsobil mu tak smrtelná zranění.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Stoletá žena vyhrává soutěže v mrtvém tahu. Pánové, troufli byste si na ni?

Klíčová slova: