Rozpálený býk nebo lámání v kole: Nejhorší způsoby poprav, z nichž se dodnes dělá mdlo

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Trest smrti prostupuje dějiny lidstva jako strašák. Není tomu tak dlouho, co se od něj v mnoha civilizovaných zemích světa upustilo a pořád jsou ještě takové, kde je trest smrti povolený. S jakými nejhoršími popravami se ti, nad nimiž byl rozsudek smrti vynesen, mohli setkat?

Upálení

Smrt upálením je jedna z nejděsivějších. A poprava u kůlu je historicky jedna z těch více frekventovaných. Stačí vzpomenout na vykonstruované procesy s čarodějnicemi, jejichž nejčastějším vyústěním byla právě smrt na hranici. A nikdo si samozřejmě nemůže nevzpomenout na mučednickou smrt Mistra Jana Husa či Johanky z Arku. Kdo viděl snímek Poslední mohykán, který je mimochodem sám o sobě velice brutální, možná mu ve vzpomínkách vytane jedna ze závěrečných scén, při níž je pod jednou z postav zapálena hranice a jeho souputník jej z dálky zastřelí – to proto, aby mu odchod ulehčil.

Bambus

Tento způsob popravy je méně známý – možná proto, že je přece jen náročnější a je k němu potřeba specifických prostředků. Odsouzený byl upoután nad rostoucí bambus. Bambus, jak známo, vyroste až o třicet centimetrů za den. Takže se jen čekalo, až se rostlina dostane skrz člověka. Způsob popravy, který byl užíván především v asijských oblastech.

Čtvrcení

K tomu způsobu trestu byli potřeba koně. Souviselo to už s přípravami, jelikož oběť, která byla odsouzena ke smrti rozčtvrcením, byla často vláčena k popravišti za koněm. Pak se její končetiny připoutaly ke čtyřem zvířatům, jež byly následně pobízeny, aby se rozešly do čtyř směrů. Strašná smrt nepřišla okamžitě, odsouzený se k ní musel protrápit. Čtvrcení se používalo například ve středověké Anglii.

Utopení

K topení se v rámci trestů smrti taky přistupovalo velice často. Jednomu z nejstrašnějších způsobů utopení se přezdívá svatba – muž a žena byli přivázáni k sobě a hozeni do řeky. K takovému trestu se občas přistupovalo i tak, že jeden z dvojice byl zastřelen a svého partnera táhl ke dnu. Důvodů k této popravě bylo mnoho, nejčastěji se k němu však exekutoři uchylovali proto, že měli málo kulek na to, aby zastřelili oba odsouzené.

Lámání v kole

Způsob popravy, který je především u nás neblaze proslulý. "V kole" skončil například hrdina Máje, Vilém, jehož ve filmové adaptaci ztvárnil Matěj Stropnický. Popravovanému byly zlámány kosti všech čtyř končetin, načež byl zapleten do kola, kde si většinou protrpěl několik hodin, ba i několik desítek hodin.

Rozpálený býk

Duté zvířecí napodobeniny sehrály v dějinách důležitou roli. Kdo nezná proslulý trik Odyssea, který v útrobách obrovského dřevěného koně vpašoval za hradby města Trója vojáky, s jejichž pomocí pak armáda Tróju dobyla. Duté zvíře se však používalo i k obzvlášť děsivému způsobu popravy, kterému se někdy přezdívá sicilský býk. Odouzený byl uzavřen v kovové napodobenině zvířete, pod níž byl rozdělán oheň.

Rozdupání slonem

Sloni byli oblíbenými zvířaty využívanými k boji. Ze školních lavic si dozajista mnozí vzpomenou na Hannibalův slavný přechod hor. Sloni však rovněž prosluli coby exekutoři neobvykle brutálních způsobů popravy. Kromě toho, který by každého napadl "na první dobrou" – tedy akt, při němž byl odsouzený slonem ušlapán, jsou známy případy, kdy sloni smýkali za vlasy přivázané ženy či kdy zvíře utrhalo chobotem oběti všechny končetiny.