Malá Strana lehla popelem. Mohli ji zachránit, ale vzali nohy na ramena

Malá strana lehla popelem. V požáru zahynulo kolem 20 lidí a spálil polovinu malostranských domů. Nevyhnul se mu ani Pražský hrad
 

Pražská Malá Strana zažila nejničivější požár v historii. Shořely domy, kostely i Vladislavský sál. Zahynuly desítky lidí, služebnictvo uteklo a z domů zbyl jen prach. Druhého června je tomu 480 let.

Série devastujících požárů

 

Dnes se tomu už těžko věří, ale Malá Strana byla jednou jen neohrazené podhradí bez městských výsad. Krátce po jejím rozkvětu za vlády Karla IV. a jeho syna Václava IV, byla vypálena husity. Počátkem husitských válek (1420) započala i série devastujících požárů.

Po vypálení husitskými vojsky byla Malá Strana opuštěná, to se změnilo až za vlády Jiřího z Poděbrad. S opětovným rozkvětem města se ale navrátily i požáry, jako byl např. ten roku 1503. Největší z požárů zachvátil Malou Stranu 2.června 1541, byl jedním z nejničivějších požárů, které Prahu kdy postihly.

Příčinou požáru se stala neopatrnost při manipulaci s ohněm za větrného počasí při opravě střechy dnešního Šternberského paláce,“ vysvětlil historik Emanuel Poche pro idnes.cz. Domem začaly zanedlouho prostupovat plameny. Služebnictvo daného domu, řečeného Na Baště, si ale postupujícího ohně nevšimlo.

 

 

Vzali nohy na ramena

 

Jako první požár domu zaznamenali pokrývači na střeše sousedního domu a běželi služebnictvo varovat. Čeleď Ludvíka z Gutštejna, tehdejšího majitele domu, ale na panikařící nádeníky neměla náladu a zavřela jim dvěře před nosem.

Lidé pana z Gutštejna ovšem záhy poznali, v jakém obrovském nebezpečí se nacházejí. Záhy změnili názor, vpustili sousedy do domu, zatímco sami ho opustili,“ řekl historik Jiří Jánský pro idnes.cz.

Čeládka domu Na Baště ten den nejspíš neměla náladu opravdu na nic, ani na hašení ohně. Zatímco sousedé marně lili na plameny džbery vody, služebnictvo domu vzalo nohy na ramena.

 

Oheň nabral na síle

 

Měšťané s džbery vody v rukách neztráceli naději až do chvíle, kdy plameny přeskočily do slámou vystlané maštale. Oheň požíral slámu neuvěřitelnou rychlostí, nabral na síle a mířil k Pražskému hradu.

Zanedlouho hořely kostely i svatovítská katedrála, Vladislavský sál a Ludvíkovo křídlo na Hradě.

Po třech hodinách terorizování města oheň uhasl. Zanechal po sobě spoušť. Roztavil železo i kámen a dřevěné části domů spálil na popel.

V plamenech uhořelo asi 20 lidí a více než polovina malostranských domů.

Požár měl ale i svou světlou stránku. Odstartoval renesanční přestavbu Hradčan a Malé Strany.

 

Zdroj: Archiv hlavního města Prahy, Kam po Česku, iDNES

 

KAM DÁL: Richard Krajčo slaví narozeniny. Po ostrých kritikách vlády si plní přání z minulého roku. Otevřou se jeho kempy?