Mengeleho pokusy na dvojčatech: Dětem vpravoval do těla nemoci, zkoušel, co vydrží

Dvojčata to neměla v Osvětimi jednoduché
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Josef Mengele se narodil v roce 1911 a během druhé světové války patřil mezi nejhorší zrůdy. Německé lékař SS prováděl v Osvětimi nehumánní experimenty na lidech. Poslal přes 400 000 vězňů do plynové komory. Po druhé světové válce utekl před spravedlností do Brazílie, kde žil až do své smrti. Josef Mengele je znám tím, že si liboval v pokusech na dvojčatech. Čím ho tak fascinovala? 

Nacistické experimentování na lidech během druhé světové války bylo prováděno na vězních a hlavně Židech. Nejenom Hitler, ale třeba i zrůdný nacistický lékař Josef Mengele prahli po tom, aby dokázali odhalit, kudy vede cesta k opravdovému nadčlověkovi. Mezi výjimečné lidi byla považována vždycky dvojčata a mnozí lidé věřili, že mají nadlidské vlastnosti. 

Mengeleho děti

Pro nacisty byla dvojčata velkou neznámou. Právě proto se rozhodli, že na nich budou provádět nejrůznější pokusy. Všechno měl pod palcem právě Josef Mengele, který se neštítil ničeho.

Když se v Osvětimi objevila nějaká dvojčata, byla okamžitě oddělena od ostatních a říkalo se jim Mengeleho děti. Zároveň dvojčata měla určité výhody. Obě děti si mohly ponechat vlasy a nosit vlastní oblečení. Občas se stalo, že od Mengeleho dostaly nějakou tu sladkost. 

Ohavné pokusy

Kdyby Mengele neprováděl ohavné věci na dvojčatech, mnoho z nich by ho považovalo za takového hodného strejdu. Josef Mengele na dvojčatech testoval různé nemoci jako tyfus nebo tuberkulóza. Snažil se zjistit, jestli na ně sourozenci regují podobně.

Mezi obvyklé experimenty patřilo také ponižování, kdy dvojčatům porovnával genitálie a další orgány. Mezi to nejhorší patřily amputace končetin a odebírání jednotlivých orgánů. Zprvu to vypadalo, že dvojčata mají v Osvětimi příjemná privilegia, ale skutečnost byla mnohem horší.

Klíčová slova: