Nikola Tesla: Proč se mu Edison vysmál a jaký známý vynález objevil jako první?

Stačilo jen málo a Nikola Tesla by vynalezl i rentgenové záření
  |   zajímavost

Máme pro vás pár zajímavostí, které jste o podivínském vynálezci Nikolovi Teslovi možná ještě neslyšeli. Byl to zvláštní chlapík, celý život ho pronásledovaly podivné vize a údajně uměl i komunikovat s holuby.

Nikola Tesla byl srbsko-americký vynálezce. Díky svým objevům byl obrovským přínosem pro celý dnešní systém dodávky elektrického proudu, jak  uvádí web History.

To o něm ale ví každý druhý. My jsme si pro vás připravili pár věcí, které o něm tak známé nejsou.

Šok ze smrti jeho bratra z něj udělal mystika

Nikola Tesla byl v mládí svědkem smrti svého staršího bratra Dana, který zemřel po tragické nehodě při jízdě na koni. V následujících letech kolem sebe Nikola začal vidět vize ohnivých jazyků, které se svíjely všude kolem něj.

Později se své vize naučil ovládat a byl tak schopný žít normálním životem. Ke sklonku života ale jeho vůle zeslábla a vize se mu vrátily. Nebylo mu pomoci, myslel si, že to, co vidí, je skutečné a že umí mluvit se zvířaty. Jako starý muž tak většinu svého času strávil krmením holubů, se kterými údajně mysticky komunikoval.

Živil se vykopáváním příkopů

Tesla po svých studiích začal pracovat pro Edisonovu elektrickou společnost v Paříži. V roce 1884 dokonce i odcestoval do Ameriky v naději, jeho plánem bylo pracovat pro samotného Edisona.

Ve Spojených státech opravdu získal místo inženýra v centrále Edisonovy elektrické společnosti, kde byl zanedlouho proslulý svou pracovitostí. Edison jeden den zmínil, že za vylepšený design generátoru stejnosměrného proudu zaplatí 50 000 dolarů. Tesla to slyšel a pracoval na svém vlastním řešení, kterým chtěl šéfa ohromit.

Skutečně nakonec na jedno řešení přišel, ale Edison se mu vysmál. Řekl mu, že si jen dělal legraci a že mu za jeho práci nic nezaplatí. Tesla se natolik rozčílil, že si sebral svých pět švestek, z práce odešel a založil si vlastní elektrickou společnost. Zatím, co hledal sponzory, kteří by jeho výzkum podpořili, si musel najít jinou práci, která ho v mezičase uživí. Kopal příkopy za 2 dolary denně.

To bylo opravdu o chlup

Twain a Tesla se poznali v 90. letech 19. století. Twain sdílel Teslovo nadšení do různých vynálezů a technologických novinek, proto se stali velmi dobrými přáteli. Twain dokonce při návštěvě Teslovy laboratoře pózoval pro jednu z prvních fotografií osvícených žárovkou.

V roce 1895 Tesla a fotograf Ringwood Hewett v jejich laboratoři opět fotografovali Twina a dospěli k zajímavému výsledku. Tentokrát ho osvítili pomocí elektrického zařízení zvaného Crookesova trubice. Po výsledné kontroleTesla zjistil, že jsou na negativu nějaké podivné skvrny. Myslel si, že jde o chybu v jeho postupu, šlo ale o nový vynález.

O několik týdnů později ale německý vědec Wilhelm Röntigen oznámil, že vynalezl "rentgenové záření". Dále také prozradil, že toto záření produkuje Crookesovými trubicemi. Tesla si poté spojil dvě a dvě dohromady. Uvědomil si, že skvrny na fotografii byly rentgenovými stíny kovových šroubů fotoaparátu.

Zdroj: History

KAM DÁL: Cestovatelé v čase: Viděli vzdálenou budoucnost a mají nevyvratitelné důkazy.

Klíčová slova: