Smrtící požár v bostonském nočním klubu. Zemřelo při něm více lidí, než přežilo

Za vznik požáru mohla plastová dekorace
 

Horoucí peklo v Cocoanut Grove připravilo o život stovky lidí, kteří si do baru přišli zatančit. Důvodu vzniku požáru se přitom dalo lehce zabránit. Téměř 500 lidí zaplatilo za neobyčejný luxus, který tento klub poskytoval, životem. Kde nastala chyba?

Dne 28. listopadu roku 1942 se stala jedna z nejhorších tragédií v historii amerického Bostonu. V nočním klubu Cocoanut Grove tehdy vypukl smrtící požár. Nejslavnější bostonský bar lehl popelem.

Z tohoto požáru dokonce i téměř po 80 letech od jeho vypuknutí stále běhá mráz po zádech. Byl totiž jedním z nejvíce děsivých požárů na světě a druhý nejvíce smrtící v historii USA.

Cocoanut Grove si zakládal na své luxusní image, zdobily ho tak nevídané věci jako satén na stropě a plastové palmy. Tyto dekorace ale bohužel byly vysoce hořlavé a mnozí návštěvníci tak za luxusní atmosféru klubu zaplatili životem ve zničujícím požáru, ze kterého nebyla cesta ven.

Politici a mafie

Majitelem klubu byl Barnet Welansky, který měl známosti jak na vysokých politických postech, tak i v tamní mafii. Není tedy divu, že jeho podnik prosperoval jako žádný jiný.

Ten osudný večer se v klubu sešlo zhruba tisíc lidí, kteří byli připraveni na nejlepší noc svého života. Pro řadu z nich to ale také byla jejich poslední.

Welansky se o svůj byznys staral "po mafiánsku", u každého z východů stáli vyhazovači, kteří zabraňovali tomu, aby z baru někdo odešel bez zaplacení. Lidé tedy byli té noci zamčeni v klubu bez možnosti úniku a se sbírkou hořlavin všude kolem nich.

Požár způsobil pracovník klubu Stanley Tomaszewski. Chystal se na určitém místě v klubu vyměnit prasklou žárovku. Jelikož na místě nic nesvítilo, neviděl na práci, a tak si chtěl na výměnu posvítit sirkou.

Údajně s ní ale nezacházel zrovna opatrně a omylem zapálil jednu z plastových palem, které se v baru nacházely, a oheň se začal rychle šířit dál.

Nastal chaos

Vyhazovači a další Welanskyho zaměstnanci se snažili požár uhasit, ale marně. Lidé utíkali ke dveřím, aby se zachránili, ale měli velký problém se dostat z budovy ven.

Stovky lidí se totiž tlačily ven a všechny východy tak byly ucpané a bylo téměř nemožné se jimi probojovat.

V momentě, kdy na místo dorazili hasiči, bylo již pozdě. V požáru zemřelo 492 lidí a přežilo pouhých 300 až 350. Welansky byl následně obviněný z několikanásobné vraždy z nedbalosti.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Dramatický životní příběh jednoho z finalistů Superstar: Skončil s kytarou na ulici, ale nevzdal se.