Živý slon na Staroměstském náměstí. Velkolepé slavnosti císaře šokovaly davy

Slon na Staroměstském náměstí? Žádný problém
 

Píše se rok 1570 a na jaře se uprostřed Prahy se odehrává neuvěřitelná podívaná. Na Staroměstském náměstí se koná velkolepá slavnost v režii císaře Maxmiliána II. Ten se rozhodl zdejším občanům ukázat něco, co do té doby opravdu nikdy neviděli. Slona a lva… 

Český lev se jako symbol objevuje už ve 13. století za vlády Přemysla Otakara II. Krále zvířat však ještě dlouhá léta zdejší občané znali pouze z obrázků. Živého ho mohli poprvé vidět až právě v roce 1570, kde se k němu připojilo ještě exotičtější a monumentálnější zvíře, a tím byl slon. To vše na Staroměstském náměstí.

Zásnuby v Praze

Pompézní slavnost s alegorickými vozy a živými exotickými zvířaty se neodehrála pouze z rozmaru všemocného císaře, ale hlavně jako akt oslavy nad novým sňatkem ovdovělého vládce. Svatební smlouva Maxmiliána II. a Anny je uzavřena v lednu v Madridu a císař se rozhodne slavnostní zásnuby zahájit v Praze. 

Pětidenní ceremonie je jak pro společenskou smetánku, ale také pro celou Prahu. Císař očekává příjezd nejvýznamnějších knížat, kurfiřtů. Celou ceremonii dostává na starost záhadný kouzelník Zirfeo, který akci využívá jako příležitost, jak se zapsat do povědomí pozornosti lidu, ale také společenské elity. 

Bohatý program

První den slavností vychází na třetí postní neděli, kdy je vyhlášena soutěž hodem kopí na prsten. Následuje divadelní představení s tématem krále Artuše. Nejedná se však o obyčejné divadélko, ale o pořádnou show plnou efektů a velkolepé scénografie. Umělá hora, která chrlí oheň a kouř, patří k opravdu neuvěřitelným atrakcím, kterou doplňují živé veverky a ze dřeva vyřezaní kamzíci. 

Vrchol ceremonie však přijde s exotickými zvířaty. Koně táhnoucí čerta jsou převlečeni do kostýmů draka a zbraně mýtických postav veze dokonce živý slon. Zřejmě poprvé se tak toto exotické zvíře ukáže Praze, aby nakonec pokleklo před císařem. Toho v kleci doplňuje živý lev, který budí obdiv, strach a hlavně silný dojem pro každého včetně císaře. 

KAM DÁL: Výzkum, který nepřekvapil. Lidé s extremistickými názory nejsou schopni řešit složité mentální úkoly