Uvažujete o zahradním jezírku? Hurá do toho, zvládne to každý

 

Mít upravenou zahradu není jen otázkou estetiky, ale také vnitřní rovnováhy. Jestliže si chcete u domu vybudovat vlastní oázu klidu, postavení jezírka není vůbec špatný nápad. Vzhled zahrady dostane úplně nový rozměr. Stavby se bát nemusíte, zvládne to každý domácí kutil. 

Ještě než začnete s jakýmkoliv budováním, je dobré si rozvrhnout, kam přesně jezírko umístíte. Když ho dáte blízko terasy či pergoly, ve které třeba rádi grilujete, připravte se na příval komárů. V letních dnech se budou kolem jezírka rádi ochomýtat. Obecně však platí, že komáří invazi lze předejít tím, že se budeme o vodu v jezírku řádně starat a nenecháme ji "žít vlastním životem". Dobré je také jezírko umístit v odlehlejším koutu zahrady.

Takový prostor přímo svádí k pohodlnému rozjímání, u kterého vás nikdo nebude rušit. Jezírko by mělo stát na rovném povrchu a nemělo by být příliš zastíněno stromy. Riskujete tím neustálé čištění, protože ze stromů padá listí, které ve vodě hnije. A teď to nejdůležitější – z čeho budete jezírko stavět? Dnes se používají převážně dva způsoby. Buď využijete hotovou prefabrikovanou nádrž, nebo ho vytvarujete ze speciální fólie.

Hotové nádrže? Nejsnazší a nejrychlejší varianta

Hotové nádrže se zakopou do země. Instalace je tedy rychlá a nejméně pracná. Problémem je, že se jako hotové nádrže prodávají pouze a jenom malá jezírka. U velkých je instalace trochu složitější. Ale i s tím si jistě poradíte. Jak tedy na to?

Zabudování nádrže

Na předem určeném místě si nejprve vyznačíme tvar jezírka a podle jeho obrysu vykopeme jámu. Ta by měla být asi o deset centimetrů hlubší a širší, než je námi plánované jezírko. Dno upěchujeme a nasypeme tak vysokou vrstvu písku, o kolik jsme vykopali jámu hlubší, než je skořepina. Nádrž opatrně vsadíme do vykopané jámy a pomocí vodováhy ji vyrovnáme. Po vyrovnání napustíme jezírko do poloviny vodou, to aby se již nemohlo hnout, a jeho okolí začneme zasypávat pískem nebo štěrkem.

Kolik fólie potřebujete?
Platí rovnice délka + 2x hloubka na nejnižším místě výkopu + 2 x 50 cm = délka potřebného pokrytí 

Šířka + 2x hloubka na nejnižším místě výkopu + 2 x 50 cm = šířka pokrytí

Fóliové jezírko

Fóliové jezírko většinou nemá pravidelný tvar, takže vypadá mnohem přirozeněji. Vykopeme nahrubo jámu a pomocí vodováhy ověříme, že okraje leží ve stejné výši. Přechody různě hlubokých zón zaoblíme, odstraníme všechny kameny a kořeny. Druhy fólií pro jezírko jsou dvě. Z PVC a z kaučuku. Fólie z kaučuku je velice kvalitní, protože vydrží až 50 let používání. Čím větší plánujeme jezírko, tím silnější fólii musíme zvolit.

Jak položit fólii?

Stejně jako u jezírkové nádrže vykopeme napřed jámu, kterou zasypeme pískem a potom položíme fólii. V jednom člověku se fólie pokládá docela špatně, takže je vždy dobré se obrátit na pár pomocníků. Co nejrovněji ji natáhneme přes jámu, pak na dno nasypeme trochu štěrku a pomalu napouštíme vodou. Okraje zatížíme kameny.

Nedejte se napálit slogany některých výrobců. Tzv. samočistící jezírko prakticky neexistuje a když už, tak na velmi omezenou dobu. Filtrační systém je zkrátka nutný, ať už zvolíte jakýkoli.

Fólie se postupně vytvaruje podle vykopané jámy. Po naplnění jezírka vodou počkáme několik dní, až se fólie definitivně usadí. Pak odstřihneme přebytečné kusy fólie a upravíme okraje jezírka: obložíme je kameny, vysypeme štěrkem.

K dokonalosti a kráse pomůžeme jezírku tím, že okolo něj vysadíme vhodné rostliny, které dají jezírku tu pravou autentičnost. Do vody můžeme vysadit i ryby, které v jezírku mohou žít klidně i celoročně. Pak ale dbejte na zdravou vodu bez kalu a řas. 

Kde nakupovat a jak o něj pečovat?

Určitě je dobré sáhnout po ověřeném prodejci. Když trošku "zagúglujete", najdete hodně recenzí. Není dobré sáhnout pro atraktivní ceně, finální produkt by pak mohl značně pokulhávat. Důležitá je i pravidělná údržba a čištění filtrů.

Ať už použijete skimmery, biofiltry nebo třeba UV zářič, výsledek bude vždycky dobrý. I zde je lepší sáhnout po osvědčených metodách podpořených kvalitními technologiemi, než na jezídku dělat vlastní pokusy.