Deodoranty jsou drahé a škodí zdraví. Vyrobte si vlastní, příroda vám poděkuje

 

Deodoranty a antiperspiranty nejrůznějších značek seženeme úplně všude. Jejich velkou nevýhodou je nerecyklovatelná lahvička, přemrštěná cena i testování na zvířatech, které provádí některé z gigantických kosmetických společností. A možná také hliník, který obsahují. Tomu všemu se však můžete vyhnout, když si deodorant vyrobíte sami doma.

Odpůrci deodorantů upozorňují na velkou škodlivost hliníku, které obsahují. Zatím to ale nepotvrdil žádný zatím provedený vědecký výzkum. Pravdou však je, že deodoranty jsou pro kůži zátěží a při špatném zacházení ji mohou i spálit. Tyto dvě informace vzbudily velký zájem o to, zda se k vůni a omezení pocení nelze dobrat přírodní cestou.

Proč se potíme a proč pot zapáchá?

Pocení je proces, který pomáhá člověku s termoregulací. Zdravý člověk denně vypotí až jeden litr. Hlavní složkou potu je voda, sůl, draslík a další minerály a stopové prvky. Někdo se potí víc a jiný méně. Je to většinou otázkou genetiky. Globálně se víc potí silní lidé než hubení. Je to tím, že v sobě nosí hodně tuku, který má kromě ochranné funkce i funkci tepelnou. Tělo se tedy rychleji zahřeje. Na druhou stranu ale snáší silní lidé lépe zimu než ti hubení.

Je logické, že více se potíme v horku a při fyzické námaze. A nejméně v noci, kdy klesá teplota organizmu až o půl stupně Celsia. Za zápach potu můžou bílkoviny. Respektive bakterie, které v potu bílkoviny rozkládají. Bílkoviny cítíte doslova ve všem, co hnije a rozkládá se. Ať už jde například o jablka, nebo dokonce o mrtvoly.

Antiperspirant vs. deodorant

Jaký je hlavní rozdíl mezi deodoranty a antiperspiranty? Deodoranty pouze zabraňují rozkladu potu, a brání tak nepříjemnému zápachu. Antiperspiranty ucpávají póry a potní žlázy, tedy zabraňují vylučování potu. Tělo tak nemůže v oblasti popaží vylučovat toxiny z těla.

Pro snížení produkce potu se také užívají hliníkové soli. Kromě nich neexistuje žádná jiná skupina účinných látek, které by spolehlivě a zároveň bez podráždění působily proti tvorbě potu.

Koupit či vyrobit?

Dnes můžeme i ve specializovaných prodejnách narazit na přírodní deodoranty. Bez chemie, založené pouze na bylinných výtažcích. Bohužel, jejich účinek je mnohem menší než jejich chemičtí příbuzní.

Když si doma vyrobíme svůj deodorant, můžeme si do něj přidat, co chceme. Například kamenec draselný. Je to minerální sůl, která velice účinně pohlcuje pachy a vyrovná se komerčním chemickým deodorantům.  

 

Jak na to?

  • Deodorant s bambuckým máslem

Ingredience:
3 lžíce bambuckého másla
2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce jedlé sody
2 lžíce kukuřičného škrobu
esenciální olej (není nutný)

  • Postup:

1. Nejprve roztopíme kokosový olej a bambucké máslo, můžeme ho položit k radiátoru nebo roztopit ve vodní lázni.
2. Poté přimícháme sodu a škrob, pořádně promícháme.
3. Přimícháme i pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.
4. Následně dáme do malé skleničky a necháme ztuhnout.
5. Poté jej uchováváme v chladu a vydrží až dva měsíce.

V kostce

+ Snadná výroba doma
+ Zabraňuje pachu, neutralizuje ho
+ Voní podle esenciálního oleje nebo neutrálně
+ Vydrží až 12 hodin (v zimě déle, v létě méně)
+ Je levný
+ Trvanlivost je pár měsíců
- Nezabraňuje pocení
- Nevydrží moc dlouho jako ty z reklam (až 24, 48 hod.)
- Může zanechat fleky na tmavém oblečení
- Hůř se nanáší.

Jak nanášet?

Deodorant, který připravíte podle dvou uvedených receptů, je tuhý, ale celkem obtížně se nanáší. Špachtlí nebo lžičkou si vezměte ze skleničky trošku hmoty, kterou pořádně po celém podpaží rozetřete. Pokud vám tam zůstane nějaká hrudka, roztírejte ji, teplotou se rozpustí a vmasíruje se.  Deodorant (ať už domácí či jakýkoliv kupovaný) by se nikdy neměl nanášet na čerstvě oholené podpaždí. Může ho velice podráždit.