Má vaše dítě vši? Nepanikařte a neberte hned do rukou nůžky. Víme, jak na ně

Důležitá je prevence
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vši už dnes nemusí nutně znamenat to, že člověk nedodržuje hygienu. K těmto breberkám může každý přijít doslova jako slepý k houslím. V čekárně u doktora, v tramvaji nebo ve zkušební kabince v obchodě. Nejvíce se s nimi potkáme u dětí, které čerstvě nastoupily do školy. Dříve se vlasy stříhaly a toto téma bylo tabu. Dnes už ale doba pokročila a krásně dlouhé kadeře jít již dolů nemusí. Jak na to?

Nejprve se trošku seznámíme, ať víme, s kým máme tu čest. Veš dětská, latinsky Pediculus capitis, je častý parazit, žijící v lidských vlasech. Její potravou je krev, kterou saje. Lidé si ji hodně pletou s muňkou, která cizopasí v ochlupení. Nezaměřuje se však pouze a jenom na vlasy.

Množí se až příliš rychle

Dospělé vši žijí asi jen měsíc, ale jsou velice plodné. Dokáží naklást až 50 hnid, které připevní na vlasy, ze kterých se už po pouhých sedmi dnech líhnou malé larvy, které za dalších osm dní dospívají a nakladou dalších padesát hnid. Množí se tedy extrémně rychle.

Nákazu vší dětskou není dobré brát až tolik na lehkou váhu. Protože je veš parazit, je schopna také přenášet nemoce, které sáním krve člověka předává a infikuje ho. Může vést až vypadávání vlasů a k ošklivé alergii na vší trus. Žije na celém světě. Jedná se o běžného parazita zejména v dětských kolektivech, a to i ve vyspělých státech.

Příznaky vší

Jednoznačný syndrom je nepříjemné svědění a drbání hlavy. Děti mohou být dokonce ospalé a neklidné a ve vzácných případech mohou dostat i teplotu. Nezbývá tedy než vlasy důkladně prohlédnout.

Zaměřte se především na místa u pokožky hlavy, tam je výskyt vších vajíček, hnid, nejčastější. Pouhým pohledem, případně pomocí lupy můžete veš v hlavě najít ve třech stadiích - dospělá veš - její vajíčka, hnidy - larvy, nymfy. Když máme tedy diagnózu stanovenou, hurá do boje.

Jak poznáte hnidy?
Jsou podobné lupům. Z vlasů však nejdou snadno sundat a už vůbec je nevytřepete tak, jako právě lupy. Když je zmáčknete mezi nehty a ony prasknou, znamená to, že jsou živé. Proces odstraňování tak musí začít znova.

 

Použijte odvšivovací prostředek

Je běžně k sehnání v jakékoliv lékárně. Odhoďte stud a předsudky. Vši se mohou lehce objevit i v té nejčistší domácnosti. Důkladně si pročtěte příbalový leták, aby se předešlo zraněním a poleptáním pokožky hlavy. První dávkou odvšivovače zbavíme hlavu živých dospělých vší. Co ale nevyhubíme, jsou hnidy. Tedy rozhodně ne všechny.

Odstraňování hnid

Mezi mrtvými hnidami totiž může být i nějaká živá potvůrka. Pokud by se ve vlasech vylíhla, během několika dní byste problém vší řešili znovu. Poté, co jste použili odvšivovací přípravek, musíte mrtvé (případně i živé) parazity z vlasů dostat. Před mechanickým odstraněním vždy vlasy namočte. Na suchých vlasech totiž parazit dokáže lézt - kličkovat a hřebenu se úspěšně vyhýbat.

Pro první "hrubé" odstranění hnid můžete použít hustý hřeben, takzvaný všiváček (prodává se zhruba za 20 až 80 korun podle typu). Před česáním se doporučuje vlasy přelít teplou octovou vodou. Dejte si pod vyčesávané vlasy bílý papír. Dobře uvidíte padající parazity. Hřeben však nemusí zachytit všechna vší vajíčka, je proto nutné pozorně prohlédnout celou hlavu a ručně (třeba nehtem) stáhnout zbývající hnidy.

Zdlouhavé, ale nutné

Může to být velmi zdlouhavé a pracné, ale pro úspěch celého procesu nezbytné. Pro odstranění hnid můžete zkusit i zábal ze dvou dílů francovky a jednoho dílu glycerinu (obojí koupíte v lékárně). Roztok naneste na vlasy, zabalte igelitem a po půl hodině vyčešte hustým hřebenem a ručně odstraňte zbývající hnidy. Z některých partií, například za ušima, hnidy často odstraníte pouze tak, že vlas ustřihnete.

Když sebe či kohokoliv ve vaší rodině vší zbavíte, boj ani tak stále neskončí. Vyvařte a vyperte veškeré ložní prádlo, které s vámi přišlo do styku. To samé udělejte s čepicemi, kšiltovkami apod. Vši na nich mohou trpělivě čekat na další příležitost, jak zaútočit na vaši hlavu.

4 babské rady, jak na ně

  • Žehlička na vlasy je dobrý pomocník. Když si přes vlasy přejíždíte, vši horkem explodují. Stoprocentní úspěšnost však zaručena není.
  • Někteří lidé z vlastních zkušeností tvrdí, že není nic lepšího, než si hlavu polít slivovící, zabalit a nechat hodinu působit. 
  • Tea trea šampon nebo samotný olej je prý dobrým pomocníkem se zákežným parazitem. Jeho silné aroma prý vši odpuzuje.
  • Vezměte obyčejný stolní olej, francovku a namíchejte v poměru tři ku jedné (více je oleje). Vlasy promastěte a nechte minimálně dvě hodiny působit. Pak hlavu spláchněte běžným šampónem.