Jak se zbavit octomilek? Pošlete je navždy do světa

Není to vítaný host
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jaký je třetí nejotravnější hmyz hned po mouchách a komárech? Jednoznačně octomilka. Malé mušky, které létají všude, všude lezou a milují vše sladké. Jak se jich úspěšně zbavit? Existují super návody, jak na to. Kolik z nich znáte?

Octomilky nemusí nutně znamenat nepořádek. V horkých letních dnech se vám nastěhují do kuchyně jedna báseň a začnou vám okupovat třeba čerstvě napečenou mísu buchet. Plácačky na mouchy nepomáhají. Druhý den přijdou otravovat znovu.

Co je octomilka vlastně zač?

Octomilka je malinkatá muška, která nezískala své jméno jen tak. Miluje vše, co kvasí. Ať už je to hnijící ovoce, nebo rozlité víno. V zemědělství se řadí mezi škůdce. Přes to všechno je octomilka vlastně neobyčejnou mouchou. Byla prvním tvorem na světě, kterému byli schopni vědci přečíst a rozluštit celou DNA a u kterého přišli na kouzlo křížení a klonování. Na základní škole nás někteří učitelé učili, že prvním tvorem ve vesmíru byla fenka Lajka.

Tak to ale vůbec nebylo, protože Rusové na svou první cestu do vesmíru vyslali právě octomilky, které se z kosmu vrátily dokonce i živé. Lajka, která byla Sovětským svazem propagována, letěla tedy jako druhá a na rozdíl od octomilek její cestu sledoval celý svět, včetně naštvaných Američanů, už takové štěstí neměla a zemřela ve velkých bolestech krátce po opuštění zemské atmosféry. Tolik z historie.

Když všechno selže, je tu ještě jedna možnost. Nálakat mušky do důmyslné pasti. Dobré totiž je odřezat plastovou láhev, nalít do ní trochu vína, piva nebo džusu. Vršek zakryjte papírem nebo potravinářskou fólií a udělejte do něj malé dírky. Octomilky se dostanou dovnitř, ale už nevyletí ven. Pak jen stačí zatřepat a vylít do odpadu. Snad už se nevrátí...

Jak se dostanou do kuchyně?

Pár jich přiletí oknem a o své potomky už se postarají někde poblíž odpadkového koše či mísy s jablky. Blízko zásob nakladou až čtyři sta vajíček, z kterých se za tři dny vylíhne další generace. Nemusíte okamžitě propadat panice. Octomilky nebodají ani nekoušou a nejsou jedovaté. Pro člověka nejsou nebezpečné vůbec ničím.

Přenášejí ale různé plísně. To platí i na čerstvé ovoce, které tak rychleji podléhá zkáze. Navíc své potomky mušky zanechávají spíše na takovém kousku, který byste už do pusy nedali, ale někdy mohou být i ve švestkovém koláči nebo jablečné přesnídávce a miniaturní vajíčka určitě nezahlédnete. Takže komu nevadí trošku toho hmyzu, může si pochutnat. My ostatní se jich ale určitě mnohem raději zbavíme.

Důležitá je prevence

  • Nejdůležitější je, nezvat je do kuchyně. Udržujte tedy v kuchyni co největší pořádek. I kapičky od sladké šťávy může tyto malé kosmonauty přilákat.
  • Kontrolujte ovoce, které máte v bytě. Jestliže jich pár začíná hnít, vyhoďte je nejlépe do popelnice. I okolo odpadkového koše vydrží octomilky kroužit dost dlouho.
  • Nenechávejte na kuchyňské lince nedojedené zbytky jídla. Kousek koláče, nakousnutá müsli tyčinka a další potraviny.
  • A v neposlední řadě odpad. Ideální místo na hodování. Nezapomínejte při úklidu do dřezu a odpadu nalít přípravek na odstranění zbytků a mastnoty. Je jedno, zda použijete klasického "krtka", Savo na odpady či cokoliv podobného.

A když už je doma objevíme…

…netřeba se stěhovat. Pár možností na vyhubení stále existuje. Nebude to však vůbec jednoduché. Počítejte s tím, že "boj" bude trvat minimálně několik dní, ale spíš týdnů. Octomilka totiž není snadný soupeř a bude klást tuhý odpor.

  • Mucholapky a lapače: Lepkavou mucholapku přilepte blízko okna. Je napuštěna lákavou látkou, na kterou se mouchy a octomilky rády chytí. Podobně fungují lepící "slunečnice" či "jablíčka", lákají je na omamnou a sladkou vůni a následně vás jich zbaví jednou provždy.
  • Elektrické lapače: Přístroj, který jste mohli vidět v některých restauracích. Elektrický lapač svítí a přitahuje hmyz. Některé typy hubí elektrickým proudem, jiné octomilky nasají do zásobníků. Celý přístroj je poměrně tichý, jen pořizovací ceny jsou o něco vyšší. Elektrický lapač koupíte od 300 Kč a více. Na druhou stranu nejde o žádný chemický prostředek.
  • Sladká past: Funguje stejně jako u vos. Postačí, když necháte na stole nedopitou vodu se šťávou a uvidíte, kolik se jich tam nachytá. Na druhou stranu nám přijde, že tím přilákáte jen další otravné návštěvníky.