Aeryon SkyRanger: Dron, který si poradí s tornádem i drsným mrazem

Policie dronů využívá, nový typ by se měl dostat i do dříve nepřístupných oblastí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S drony se v poslední době doslova roztrhnul pytel. Aeryon SkyRanger je bezpilotní prostředek ověřený praxí záchranářů i na bojišti. Pomáhal například loni při ničivém tornádu v Oklahomě. Shromažďoval videa řádění tornáda, v reálném čase je přenášel, a přispěl tak k rychlému a bezpečnému řešení krizové situace.

Ve světě je pravidelně využíván v ostrém nasazení při zásazích bezpečnostních a záchranných složek, ale i pro komerční účely. Byl vyvinut týmem kanadských specialistů s dlouhodobou praxí tak, aby dokázal plnit svou funkci i ve velmi náročných klimatických a povětrnostních podmínkách, čímž se od konkurenčních dronů často velmi výrazně liší.

Mimořádná odolnost

SkyRanger je navržen tak, aby zachoval svou funkčnost i za velmi náročných klimatických a povětrnostních podmínek. Velmi důležitým parametrem je u dronů výdrž baterie – v případě SkyRangeru výrobce garantuje fungování po dobu až 50 minut s plným zatížením, a to při teplotách v rozmezí -30 °C až +50 °C.

Přístroj dokáže létat při větru 65 km/hod v nárazech 90 km/hod, přitom většina konkurence má velké problémy už při větru kolem 30-40 km/hod, což je podle statistik běžná hodnota v našich klimatických podmínkách.

Jednoduché intuitivní ovládání

Další předností SkyRangeru společnosti Aeyron je velmi jednoduché ovládání bez nutnosti znát ovládání leteckých modelů. Dron je řízen pomocí dotykové obrazovky tabletu, takže vycvičení obsluhy v krizových situacích trvá cca 30 minut. Jeho konstrukce umožňuje bleskové nasazení, od příjezdu k zásahu může vzlétnout do 2 minut. Je možné jej také jednoduše transportovat v batohu nebo boxu, ve složeném stavu konstrukce chrání citlivé části. Nožky, ramena, ale i kamery a baterie lze snadno během několika vteřin vyměnit.

Nedávno společnost Aeryon rozšířila schopnosti SkyRangeru o možnost vzdáleného řízení. Malé bezpilotní prostředky mohou totiž operovat víceméně kdekoliv. "Lidé, kteří se potřebují rozhodovat na základě pořízených údajů, se tak nyní mohou nacházet například na druhé straně města, anebo dokonce i na druhém konci světa," říká Andrej Hronec ze společnosti Audiopro, která kanadskou firmu Aeryon v ČR zastupuje. 

Vyspělá optika a síťové schopnosti

Aeryon SkyRanger lze dle přání zákazníka dodat se dvěma typy kamer. Chytrou stabilizovanou duální denní/termo (EO/IR) kamerou, u které může operátor přepínat živý náhled obrazu z obou snímačů, přičemž se zaznamenávají oba pro pozdější analýzu.

Druhá kamera s 30násobným optickým, celkově 60násobným zoomem, umožňuje díky obrovskému přiblížení bezpečnou identifikaci na velké vzdálenosti.

Univerzální využitelnost

Mimořádná odolnost, výborné technologické parametry a jednoduchost obsluhy předurčují univerzální využitelnost tohoto bezpilotního prostředku. Kromě zmíněného nasazení při bojových a bezpečnostních akcích je Aeryon SkyRanger využíván pro snímkování a sběr informací v mnoha oblastech: geodézii, modelování, při sledování liniových staveb, plynovodů, zemědělské produkce, lesních porostů, geologicky nestabilních území apod.

SkyRanger je výrobek kanadské společnosti Aeryon Labs, která patří k absolutní světové špičce ve vývoji a výrobě bezpilotních prostředků určených pro komerční firmy, bezpečnostní složky i armádu. Ta se specializuje pouze na bezpilotní prostředky a jejich vybavení. Další nedávnou novinkou je, že společnost Industrial SkyWorks z Toronta, vedoucí společnost pro vzdušnou kontrolu budov s využitím bezpilotních technologií, je prvním komerčním subjektem, který získal ve Spojených státech povolení k nočnímu provozu. 

Aeryon SkyRanger se tak bude využívat k vizuální detekci míst, která potřebují opravit, nebo ke zjištění, kudy z budov uniká energie, a to zejména na špatně přístupných místech, jako je například střecha. Kontrola s pomocí infračerveného světla je nejefektivnější v noci, kdy slunce nemůže ovlivňovat teplotu budovy.