Chraňte ovocné stromy před mrazy a už si připravte podnože meruzalky

Podle předpovědi se k nám blíží mrazivé počasí. Chraňte kůru stromů nátěrem a můžete si připravit podnože meruzalky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zima zatím nic moc, alespoň od středních poloh a níže. Nicméně podle předpovědi nás pravá zima může přepadnout v nejbližší době, a to i s celodenními mrazy. Co to pro naši zahradu znamená? Můžeme nějak ochránit ovocné stromy před popraskáním borky od mrazů?

Některé citlivější odrůdy ovocných stromů, ale i těch okrasných, jsou náchylnější k poškození kůry od mrazů. Co proti tomu můžeme udělat?

"Kmeny a silnější kosterní větve ovocných i některých okrasných stromů je vhodné natřít vápenným mlékem s malým přídavkem jaru nebo jiného mycího prostředku. Nátěr díky přidání prostředku lépe přilne. Nátěrem zabráníme praskání kůry a tvorbě mrazových desek, které se mohou vytvořit u citlivých odrůd v důsledku teplotních výkyvů mezi slunečným dnem a mrazivou nocí," vysvětluje pěstitel Petr Kumšta. Podle něj je ale účinnější metoda zakrývání kmenů, především z jižní strany, různými materiály. Můžeme sehnat speciální chrániče, ale vystačíme si i s prkny, papírem nebo chvojím.

Odstraňte starou borku

Na starých stromech odstraňujeme starou odumřelou borku (stará odumřelá kůra). Je totiž úkrytem většiny škůdců, především housenek obaleče jablečného a larev vlnatky krvavé. Na hrušních se pod borkou ukrývají dospělci mery skvrnité, ale ukrývá se zde i mnoho užitečných živočichů.  

Mera skvrnitá je jeden z nejvýznamnějších škůdců hrušní v Evropě. Je přenašečem nebezpečné choroby, fytoplazmy. Mera skvrnitá poškozuje pupeny, mladé listy, mladé větve a někdy dokonce i ovoce, které pak rezaví, listy opadávají. Poškození může být přímé nebo nepřímé. Nejdříve se omezí vegetativní růst a dochází k deformacím, malým nekrózám na výhonech a listech, v důsledku sání.

Připravte si podnože

V únoru zaneseme připravené podnože meruzalky do skleníku nebo jiné vhodné místnosti, kde udržujeme teplotu kolem 10 °C. Když začnou rašit, roubujeme kopulačním způsobem.

"Na meruzalku většinou roubujeme angrešt, rybíz červený a bílý, někdo roubuje i rybíz černý, ten však není příliš vhodný pěstovat ve tvaru stromku. Rouby se 3 až 4 pupeny je potřeba dobře napasovat na připravenou podnož, zavážeme roubovací páskou a zamažeme voskem," popsal Petr Kumšta a doporučuje tyto roubovance označit jménem odrůdy. Poté je uložíme ve sklepě do vlhkého písku. Případné výhonky vyrůstající na podnoži zaštipujeme, abychom podpořili srůstnost s roubem. Do volné půdy pak vysazujeme štěpovance během druhé poloviny dubna.

V únoru je čas na řez vinné révy

V polovině února začínáme s řezem vinné révy. Míza začíná u vinné révy proudit velmi brzy, proto se vyplatí s řezem nečekat. Jinak z řezných ploch velmi silně vytéká. "Postižené keře tím ztrácejí značnou část svých stavebních látek. Pro řez je vhodné vybrat dny, kdy nemrzne, jinak dochází k promrznutí řezné plochy až k prvnímu  pupenu, který může být poškozen natolik, že nevyraší," upozornil zahradník.

Současně po řezu se vyplatí aplikace dravého užitečného roztoče Typhlodromus pyri proti vlnovníkům, hálčivcům a sviluškám. O užitečném roztoči jsme psali zde.

Klíčová slova: