Zahrady se probouzí ze zimního spánku. S jakými úpravami můžeme začít už v těchto dnech?

Na zahradách lze již v těchto dnech pracovat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Zahradničení patří zvláště v České republice k velmi oblíbeným činnostem různých věkových kategorií. Přestože kalendář píše teprve polovinu března, na zahradách je možné, i díky příjemným teplotám, které se v posledních dnech pohybují poměrně výrazně nad nulou, vykonávat celou řádku zahradních prací. Jaké činnosti doporučují zahrádkáři započít již v těchto dnech?

Především zásluhou teplot nad nulou je přímo ideální čas na kácení dřevin a hlubší zmlazovací řezy - zejména listnatých stromů a keřů. Odborníci na zahrady doporučují vyřezávat hlavně starší větve, které mají tmavší barvu, a ty, které jsou nápadně silnější.

Kdo nestihl na podzim, může rovněž ostříhat téměř vše, i náročnějšími "střihy", na které lze využít například elektrické nůžky nebo křovinořezy. Výjimku však tvoří ovocné stromy a peckoviny obecně. Ty se doporučují stříhat až později, ideálně při pravidelných teplotách nad 12 až 15 stupňů.

Ovocné stromy lze střhat až při teplotách kolem 12 až 15 stupňů.

Můžeme postupně začít s výsadbou

V těchto dnech můžeme postupně začít například s výsadbou zeleniny do skleníků, ať již ledových salátů nebo ředkviček, nebo s výsevy odolnějších, původem domácích rostlin. "Pamatujme však na to, že vysazovat ven lze jen tehdy, pokud nemrzne.

Nejenže je půda ještě stále promrzlá, při těchto teplotách by nefungovaly, tak jak mají, ani hnojiva," upozorňuje zahradník Josef Volák s dodatkem, že po výsadbě by se ušlapávala rovněž velmi špatně i samotná zemina, což je také velmi důležité.

Hnůj, kompost nebo chemie?

V posledních letech se velmi často řeší i otázka, co je lepší a efektivnější, zda hnůj, vlastní kompost nebo chemické přípravky. "Pokud se teplota bude pohybovat zhruba kolem 10 stupňů, můžeme pomalu začít s hnojením, a to především u trávníků. Zde je potřeba ale použít kvalitnější hnojivo s vázaným dusíkem, které je schopné přečkat i výraznější výkyvy teplot nebo krátkodobé zasněžení," dodává Josef Volák. Od druhé poloviny března můžeme začít pomalu hnojit i okrasné rostliny. Více hnojiva dejme těm rostlinám, které jsou čerstvě po přesazení nebo zmlazovacím řezu. 

Z ekonomického hlediska u většiny zahrádkářů vítězí chemická hnojiva. Těm bychom se ale měli určitě vyhnout na zeleninových záhonech nebo ve sklenících. Tam je lepší použít organická hnojiva, která jsou velmi často dostupná v podobě granulí. 

"Stále tvrdím, že je lepší sklidit pět jablek bez chemie než čtyři přepravky chemicky ošetřovaných produktů. Zahrada by totiž měla být uzpůsobena k pěstování bioproduktů, které jsou výrazně zdravější než chemicky ošetřovaná zelenina nebo ovoce, které si koupíme v každém supermarketu," říká středočeský zahradník Josef Volák. 

Zahrada by totiž měla být uzpůsobena k pěstování bioproduktů, říká zahradník Josef Volák.

Kondici trávníku lze zjistit již nyní

V těchto dnech se můžeme zaměřit i na trávník. Pokud je trávník již bez sněhové pokrývky, lze v těchto dnech zjistit, v jakém stavu se po zimě nachází. "Osobně doporučuji provést provzdušnění trávníků, zejména těch, které jsou starší pěti let. Pokud se na trávníku objeví plíseň, je dobré ji ihned odstranit a poškozené místo dosít a trochu přihnojit. Toto lze dělat až do konce dubna," dodává Volák.

O trávník můžeme samozřejmě pečovat i chemicky. "Mějme ale na paměti, že stále hospodaříme s chemií, kterou si zamořujeme i další část zahrady. Proto je dobré s ní rozhodně šetřit," zakončil Josef Volák, který ve středních Čechách zahradničí už přes čtyřicet let.