Kompostování ušetří peníze. Na vesnicích už je standardem, ve městech novým trendem

Kompostérů po středočeských městech je vidět stále více
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Města i větší či menší obce v poslední době stále více třídí bioodpad. Zatímco zejména ve městech volí radnice umístění hnědých kontejnerů do ulic, na menších obcích jsou spíše umisťovány kompostovací nádoby. Ty obce pořizují pro své občany převážně zdarma.

To, co je už desítky lety u většiny stavení na vesnicích běžné, se nyní snaží aplikovat stále více radnic i do svých měst. Setkáváme se stále více s heslo typu "kompostér ke každému domu" či "vlastní kompostér do každé rodiny".

Aktuálně se na dodávku více než osmi stovek kompostérů chystají i v Příbrami. Zde vedení města uspělo se žádostí o finanční podporu likvidace bioodpadu z Operačního programu Životní prostředí. Celkový rozpočet tohoto projektu je více než 3 miliony korun a dotaci se podařilo získat ve výši 2,6 milionu korun. Prvních pět let bude nádoby vlastnit město, poté přejdou na vrub konkrétních občanů.

828 domácích kompostérů. Právě tento počet plastových nádob na kompostování trávy a listů bude v průběhu letních měsíců distribuován do příbramských domácností.

Cílem je úspora i ulehčení sběrnému dvoru

Cílem bylo podle místostarosty Václava Švendy (TOP 09) zejména ulehčit místnímu sběrnému dvoru s kompostárnou. Nově instalované kompostéry by měly přinést i snížení celkového objemu svozového odpadu, a tedy i ušetření nemalých finančních prostředků.

A jaký se předpokládá o kompostéry mezi občany města zájem? Poměrně značný, město nabízelo obyvatelům města několik týdnů možnost zažádání a stovky z nich toho také využily. S podobným projektem již v minulosti přišlo i Kladno, kde je v těchto dnech pokryto 90 procent domkářské zástavby města. Nyní se pracuje i na umístění kompostérů do dalších - o něco vzdálenějších - lokalit.

Kompostují i další města středních Čech

Pravidelný svoz ze zahrad domů se praktikuje v Sedlčanech. Tam se bioodpad odváží do nedalekého Libušína a po několika týdnech se pak zpětně využívá přímo ve městě - například při údržbě zeleně. To v Rakovníku mají připravené smlouvy o vydání kompostérů hned pro šest stovek žadatelů. Zatím bylo doručeno zhruba 550 podání. Celkem město investuje do nákupu 800 kompostovacích nádob.

Bioodpad tvoří až polovinu veškerého odpadu domácností. I proto je pořizování kompostérů většiny radnic logickým krokem.

Průkopníkem je Beroun

Už v roce 2008 přišlo město Beroun s nápadem nákupu kompostovacích nádob pro své občany. Prvních padesát kusů pořídilo město o rok později a už v roce 2011 byly kompostovací nádoby u většiny rodinných domů. Momentálně město obhospodařuje více než 2 000 nádob, z nichž odpad vozí zejména do kompostárny v nedalekých Hořovicích.