Rostliny, které probudí vánoční atmosféru. Jak o ně pečovat, aby vydržely celý rok?

Na barbory vždy 4. prosince
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vánoční atmosféra, to nejsou jenom vyzdobené obchodní domy, televizní program, písničky v rádiu, stromeček a dárky. Nenápadně, ale o to víc poctivě vánoční atmosféru vytváří několik krásných rostlin, o které když se budete dobře starat, mohou vydržet do dalšího roku. Jak na to?

K vánoční tradici neodmyslitelně patří dvě rostliny. Vánoční hvězda a barborky.

Původně pohanský zvyk stříhat barborky se vztahuje k 4. prosinci na svátek sv. Barbory. Rozkvetlá květina podle lidové tradice symbolizuje příchod Ježíše Krista, ale také připomíná zimní slunovrat a zánik zimy.

V minulosti si mladá svobodná dívka oříznutou větvičku pojmenovala potenciálními nápadníky a když jedna z nich vykvetla na Štědrý den, do roka se očekávala svatba. Dnes se však větvičky třešní a višní v našich domácnostech staly oblíbenou vánoční dekorací a postupně rozkvétající barborka je krásným předznamenáním jara.

Zapomente na nůžky

Jestli chcete dodržovat tradice, je 4. prosinec na svátek sv. Barbory termínem, který si nesmíte nechat ujít. Nic se neděje, pokud se rozhodnete dojít pro barborky o několik dní později. Dnešní domácnosti jsou teplejší než v minulosti, kdy určoval nejvhodnější den pro pořízení barborek. Zpravidla větve odebíráme v první polovině prosince až do jejich přirozeného rozkvětu.

Samotné řezaní větviček má pár pravidel, která se musí dodržovat. V první řadě zapomeňte na použití nůžek. Hrozí, že můžete poškodit vodivá pletiva ve větvičce, a tím způsobit horší absorbování vody. Proto používejte ostrý nůž a řez provádějte šikmo.

Větve, které jsou nejvhodnější, hledejte na jižní straně stromu, kde nejdelší dobu svítí slunce.

Důležité je si všimnout, jestli mají větvičky založené květní pupeny, a vybírat ty se silnějším dřevem na délku, takové, které se hodí k velikosti vaší vázy. V momentě, kdy jste na barborky vyrazili v mrazu, odložte větve do chladné místnosti, alespoň na pár hodin. Jde-li vám o rychlost a rovnoměrné nakvétání, vložte je na 10-12 hodin do vodní lázně o vyšší teplotě.  

Barborky ve váze potřebují jednou týdně měnit vodu a znovu šikmo zaříznout konce. Obvyklá doba vykvétání bývá kolem tří týdnů.

Hvězda Vánoc

Každoroční výzva při pěstování zimně-vánočních květin je již tradičně vánoční hvězda. V případě, že si přejete, aby vám vydržela řadu let, je nutné provést předběžné opatření již při nákupu. Důkladně si prohlédněte její zdravotní stav, jestli není napadena nějakou chorobou, škůdcem nebo se ve vnitřní části neobjevují malé žluté kvítky.

Ty by neměly být nakvetlé, ale jestli jsou, určitě nevydrží tak dlouho, jako když se jedná o poupata. Indicie, které naznačují, že nebylo o květinu patřičně postaráno, lze odhalit, pokud zahnívá a plesniví nebo jí padají listy. Nemá tedy smysl, abyste si vánoční hvězdu, která disponuje zmíněnými chorobami, pořizovali.

V opačném případě dbejte na důkladné zabalení květiny při převozu z obchodu. Ochrana od teplotních šoků se ideálně vytvoří zabalením do několik vrstev papíru a vložením do tašky. Časté změny teploty způsobí, že vám květy opadají. Květina, jejíž původ je z horkého Mexika, je na teplotu výrazně citlivá. Škodí jí jakýkoliv průvan, větrání, ale i přímá blízkost zdroje tepla ve vaší domácnosti.

Vánoční hvězda by měla být umístěna mimo dosah přímého slunce, ale zároveň na světlém místě podobně jako orchidej. Ideální je pro její život pokojová teplota. Zálévání se provádí odstátou vodou a zemina by měla být mírně vlhká.

Jestli se vám podaří vaši vánoční hvězdu udržovat na déle než jednu sezonu, přistupte k pravidelnému dvanáctihodinovému zatemňování po každý den od večera do rána. Pokud chcete, aby na Vánoce vykvetly barevné listy této rostliny, začněte se zatemňváním nejlépe na konci léta a nejpozději na začátku října.

Hodně štěstí

Péče o květiny je alchymie, kterou musíte mít v koutku duše opravdu rádi. Pokud se vám podaří získat si k vánočním květinám vztah a budete dodržovat několik pravidel, určitě vás úspěch nemine.