Budujeme zahradní jezírko. Co všechno je třeba udělat, aby se nám práce povedla?

Příjemné na pohled je v zahradě jezírko
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někdo si na zahradě staví bazén a jiný dává přednost raději jezírku, které stejně jako pergola činí prostředí zahrady líbivým na pohled. Stačí se podívat na klidnou vodní hladinu a drobné vlnky, s nimiž si pohrává slabý večerní vítr. Tradiční ozdoba jezírka - leknín - samozřejmě nesmí chybět. I když je stavba zahradního jezírka svépomocí poměrně náročná, jistě se vyplatí. Zvláště tehdy, až se budete z něho těšit. Jak na to, aby se vám práce povedla?

V hobby marketech nebo klidně i na internetu lze pořídit různé druhy již hotových plastových nádrží, které slouží k tomu, abyste jimi osadili díru, již vykopete v zemi na zahradě. Čím větší bude vaše jezírko, tím lépe. Je totiž nutné, aby bylo funkční. Minimálně byste měli počítat s rozměry 2×2,5 metru. Nebo místo plastového jezírka můžete pracovat s PVC fólií či syntetickou pryží. Tyto mají tu výhodu, že si jezírko vybudujete přesně podle svých představ a nejste omezeni již hotovými rozměry plastové nádrže. Na fólii byste neměli šetřit. Její cena je adekvátní životnosti, tedy čím dražší, tím vám jezírko déle vydrží.

Součástí dna vašeho jezírka by měla být také podložka, jež bude chránit fólii před ostrými hranami kamínků v půdě. Dle svých možností můžete použít třeba už vysloužilý koberec nebo vrstvu vlhkého písku o výšce alespoň 5 až 10 cm. Aby fólie dobře držela, upevníme ji pomocí kamenů. Ty budou zároveň sloužit jako ozdoba. S fólií je vhodné pracovat, když je venku teplo, protože je pružnější a elastičtější.

Důležitá je poloha jezírka na zahradě

Ještě před tím, než začnete hloubit v zemi díru pro jezírko, měli byste si dobře promyslet jeho polohu. Zcela nevhodná je v blízkosti opadavých stromů. Nejen že jejich kořeny mohou vaše jezírko poničit, zároveň určitě nestojíte o listí ve vodě, které z nich bude na podzim padat. Dále by měly na jezírko svítit sluneční paprsky minimálně 6 hodin v kuse. Hloubka jezírka pravděpodobně nebude všude stejná. Velmi často se jezírka staví tak, že se postupně svažují od nejmenší po největší hloubku.

Nezapomeňte na čerpadlo s filtrací 

Velmi podstatnou součástí jezírka je čerpadlo s filtrací. Bez něho byste nikdy nedocílili čisté a nezkažené vody. Filtraci vždy vybírejte podle toho, jestli budete mít v jezírku ryby, či nikoli. Důležitým parametrem je také objem jezírka.

Aby se vám v jezírku vytvořil zdravý biosystém, zasaďte do něho vodní rostliny - v košících či květináčích. Ty vytvářejí kyslík a z vody odebírají živiny, jež by jinak mohly způsobit růst zelených řas. Dobré je vysadit na jedné třetině plochy vody lekníny, které vyžadují hloubku vody minimálně 60 cm. Na mělčinu dáme naopak pobřežní rostliny - například šípatku vodní či vrbinu penízkovou. Ke zpevnění břehu se hodí orobinec širokolistý. 

Pěkné prostředí i pro vodní živočichy

Dno písku pokryjete jemným štěrkem, na šikmé břehy lze dát oblázky i valouny. Když napustíte do jezírka vodu, je nutné nechat nejprve usadit kal a teprve potom pustit čerpadlo. Zajímavě se u jezírka vyjímají také velké kusy dřeva položené na břehu.

Chcete-li mít u jezírka pravidelné návštěvníky v podobě žab nebo jiných živočichů, osázejte břeh jezírka poléhavými rostlinami nebo nízkými keříky, které vytvoří příjemné zákoutí a skrýše pro drobnou havěť. V takovém případě však do jezírka nedávejte ryby, protože by se staly lovci mladých pulců či čolků.

Klíčová slova: