Koření a jeho léčivá moc. Pomůže při zánětech, na hubnutí i jako afrodiziakum

Mnohé koření má také léčebné účinky
Zobrazit fotogalerii (4)
 

O soli se říká, že je nad zlato. Ale také koření bývalo odnepaměti platidlem na úrovni zlata, perel a drahokamů, které si mohly dovolit jen nejbohatší vrstvy. Doba pokročila, a tak si dnes už koření koupí do své domácnosti každý, kdo si doma sám vaří. Víte však, že původně koření sloužilo hlavně jako léčivo? Léčivé účinky postupem času neztratilo a i v současnosti lze mnohé koření použít k léčbě různých neduhů. Které to jsou?

S kořením je také úzce spojena historie zámořských objevů mořeplavců, jakými byli Kryštof Kolumbus, Vasco de Gamma nebo Fernão de Magalhães. Stejně jako zlato bývalo kořením tím, po čem se obvykle bažilo, protože bylo symbolem bohatství.

Dnes už si můžeme zakoupit koření z celého světa a asi si neumíme moc dobře představit dobu, že se kdysi za koření opravdu platilo zlatem a jeho dovoz do Evropy byl ve znamení nejen dobrodružství, ale velmi často také krveprolití.

Význam koření v životě člověka

Koření patří k pochutinám, jež nemají sytící funkci, avšak bez nich by pokrmy byly příliš fádní. Díky koření získává jídlo svoji specifickou chuť i vůni. Dráždivé koření zase podporuje chuť k jídlu v horkém létě, kdy vysoké teploty mohou zapříčinit nechutenství. Proto je koření oblíbené hlavně v teplých krajinách.  

Znalost léčivých účinků různých koření, respektive bylin, v minulosti patřilo k dovednostem babek kořenářek, jež svým umem léčily nejrůznější nemoci. Paprika, pepř, hořčice či zázvor umějí zlepšit trávení, zatímco česnek nebo křen díky obsahu přírodního antibiotika zpomalují rozvoj bakterií. Která další koření mají léčebné účinky? 

1. Skořice
Léčivých účinků skořice si lidé všimli již dávno a využívali ji hlavně v prevenci nachlazení díky jejím dezinfekčním a antibiotickým účinkům. Skořice však má tu schopnost prohřát lidský organismus, protože se přidává jako přísada do svařeného vína nebo zimních čajů. Vedle toho také umí léčit záněty močových cest nebo artrózu a pomáhá při bolestech svalů.

2. Pepř

Plodem pepřovníku je pepř, tedy drobné kuličky, o nichž se tvrdí, že působí jako afrodiziakum. Proto býval pepř zakázán v klášterech, aby se nezvyšovala tělesná žádost mnichů. Asi není náhoda, že ho obsahuje také známý koktejlový nápoj Bloody Mary. Pepř dokáže zlepšit trávení a odstraňuje nadýmání, je tedy skvělým prostředkem na střevní potíže. Podporuje činnost srdce i mozku a stimuluje spalování tuků. Kdo trpí pocitem studených nohou a rukou, ten by měl častěji pepř používat.

3. Šafrán

I dnes platí šafrán za nejdražší koření, a to kvůli tomu, že na sběr čnělek jeho květů neexistuje ani v současnosti žádný stroj a vše je třeba dělat ručně. Šafrán má také jako pepř afrodiziakální účinky. Dokáže zklidnit rozjitřené nervy, jeho pozitivní účinky ocení astmatici. Působí také močopudně a žlučopudně, podporujete tedy i trávení. Pozor je třeba si dávat na vyšší dávky šafránu. Při předávkování šafránem totiž z něho bolí hlava. Zakázaný je v těhotenství.

4. Majoránka
Ačkoliv se může zdát, že majoránka je typickým českým kořením, přišla k nám s křižáckými výpravami do Jeruzaléma. Její hlavní výhodou jsou tišící účinky na nervovou soustavu a podrážděné hlasivky, napomáhá lepšímu usnutí. Zároveň podporuje zdravé trávení a posiluje kardiovaskulární systém a má protizánětlivé účinky. Uvolňuje dýchání a pomáhá při nachlazení. Při vnějším použitím majoránka působí hojivě. Je to taková malá lékárna v jedné neobyčejné bylině.

5. Kurkuma
Základem indického koření je kurkuma, která mu dává jeho typickou žlutou barvu. Kromě kořenících účinků má kurkuma i účinky léčebné. Lze ji využít například při hojení ran a jako prevenci tvoření jizev. Posiluje srdce, snižuje cholesterol, čistí játra, ulevuje při depresích. Dokáže pomoci při cukrovce i artritidě, má pozitivní vliv na pokožku a působí i jako antioxidant.

6. Zázvor

Můžete ho přidat do slaných i sladkých pokrmů. Zázvor má kladný vliv na zažívání, dovede potlačit plynatost či pálení žáhy, jeho pozitivní účinky oceníte i při nachlazení nebo při snižování cholesterolu. Pomáhá při nevolnostech v těhotenství nebo při cestování. Zázvor by však vůbec neměly jíst děti do dvou let a diabetici.

7. Naťová petržel
Zelená nať petržele je považována za afrodiziakum pro ženy. Dokáže zároveň regulovat menstruační cyklus. Nesmí se však ve vysokých dávkách používat v těhotenství, protože by mohla způsobit předčasné stahy dělohy. Používá se pro posílení správné funkce srdce, při arytmiích nebo angině pectoris.