Co jsou to tyristory a k čemu je můžete využít?

I když jde o poměrně málo známé součástky, mnohdy jsou skutečným klíčovým prvkem pro fungování daného elektrického obvodu a sestavy
  |  Komerční sdělení

Tyristory představují poměrně zajímavé polovodičové součástky, které umožňují řídit průchod elektrické energie. Jde tak vlastně o jakýsi spínací prvek s uplatněním ve velkém množství různých přístrojů a výrobků. Jednotlivé druhy se liší podle nabízených parametrů a způsobem konstrukce. V článku se dozvíte více informací o tom, jak vlastně takové tyristory fungují a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Díky tomu si dokážete vybrat perfektní součástku pro váš konkrétní konstrukční záměr.

Z čeho se tyristory skládají a jakou mají úlohu

Každý tyristor se skládá ze čtyř vrstev a tvoří tak speciální polovodičovou součástku. Nastavení tyristoru se může nacházet ve dvou různých polohách, takže v podstatě fungují jako takové spínače. Celý princip sepnutí či naopak vypnutí je přitom řízen s pomocí odporu. Pokud je odpor nízký, je tyristor sepnutý.

Rozdíly v konstrukci

Aby to nebylo tak jednoduché, liší se mezi sebou jednotlivé tyristory detaily v konstrukci. Tyto odchylky přitom ovlivňují celkové nabízené parametry. Nosičem jsou v jednotlivých vrstvách elektrony. Aby však mohl proud skutečně proudit, musí mít každý tyristor anodu a katodu. Ty jsou připojeny k vnější vrstvě a samotný proces spouštění je následně regulován vrstvou ve spodní části. Jednotlivé druhy tyristorů se mohou lišit typem polovodičové součástky, kdy se nejčastěji vyskytuje BOD. V rámci důležitých čísel, kterých je potřeba si všímat při výběru správného tyristoru, přitom hraje roli maximální závěrné napětí, hodnota souvislého proudu nebo omezení horní hranice pro maximální impulsní proud.

Kde se tyristory využívají

I když jde o poměrně málo známé součástky, mnohdy jsou skutečným klíčovým prvkem pro fungování daného elektrického obvodu a sestavy. Své využití tak nachází v elektrotechnice, energetice nebo v prvcích pro automatizaci. Často se objevují také jako regulátory stejnosměrného i střídavého proudu. Najít je můžeme také pro spínání osvětlení nebo ovládání vytápění v domě. Sloužit mohou i jako forma zabezpečení pro případné přerušení elektrického obvodu v případě problémů.

Výběr z velkého množství dalších součástek

Pokud potřebujete tyristor a chcete přehledně vybírat na základě klíčových parametrů, nejlepším způsobem bude nákup na speciálním internetovém obchodě od společnosti TME. Zde totiž najdete širokou škálu nejrůznějších součástek pro vytvoření víceméně jakéhokoliv přístroje. Kromě zmíněných tyristorů tak pořídíte například polovodiče, integrované obvody, konektory, pojistky, chrániče, transformátory, relé, ventilátory, mechanické součástky, spínače a mnoho dalšího. U každé kategorie navíc najdete přehledné filtrování na základě konkrétních parametrů pro ještě pohodlnější výběr.