Kočičí virová leukémie může postihnout i vaši kočku. Je lepší ji před ní ochránit

Kočičí leukémie je zákeřné onemocnění. Proto bychom měli svoje zvíře chránit
 

Kočičí leukémie je zákeřná a nebezpečná nemoc, která se může stát osudnou i vaší zvířecí společnici. Co můžeme udělat proti tomu, aby jí kočka onemocněla?

Důležité je vědět, že kočičí leukémie je onemocnění virové, kočka jej tedy může “chytit”. Toho bychom si měli být vědomi a podle toho bychom také měli o svoje zvíře pečovat. Jde totiž o velmi vážnou chorobu, která navíc doposud není léčitelná. Jde o komplex problémů, které jsou pro kočku osudné, přičemž samotné nádory jsou jen součástí celého problému. Dále jsou kočky postiženy trávicími a dýchacími potížemi, jsou anemické, trpí atrofií štítné žlázy, kožními problémy, pokud taková kočka zabřezne, většinou potratí nebo porodí velmi slabá a jen těžko životaschopná koťata.

Oslabená imunita

Proč se kočičí leukémie projevuje tolika příznaky a problémy? Organismus zvířete má totiž vinou viru leukémie narušen imunitní systém a kočka tak nemá šanci bránit se proti dalším onemocněním.

Jak kočku před onemocněním chránit?

Nejprve je nutné si uvědomit, jak se může kočka nakazit. Infekce se přenáší kontaktem s nakaženou kočkou, slinami, močí i trusem. Pokud by tedy kočka měla například stejnou toaletu s nemocným zvířetem nebo by spolu žily v jednom bytě, mohlo by k přenosu nemoci dojít. Z toho plyne, že kočky, chované v bytě, které nemají možnost dostat se do kontaktu s cizími zvířaty, o jejichž zdravotním stavu nemáme žádné informace, jsou před virovou leukémií prakticky chráněny. Nemocná kočka ale může virus přenést na svoje koťata buď přímo v době březosti nebo při porodu.

Chcete si být jisti?

Chodí vaše kočka ven a nejste si jisti, jestli náhodou netrpí touto chorobou? Nejlepší je v takové chvíli navštívit veterináře, který provede potřebné testy. Určitě byste k němu s kočkou ale měli dojít v případě, že ztrácí chuť k žrádlu, hubne nebo má zánět dásní.

Co když má kočka leukémii?

Jaká je prognóza, když kočka virovou leukémií skutečně onemocní? Nemusí jít ve všech případech o chorobu, která skončí smrtí zvířete. Přibližně ve čtyřiceti procentech případů se s leukémií kočičí organismus vyrovná a dokonce se stane odolným proti dalšímu nakažení. Dalších třicet procent se sice neuzdraví úplně, ale také se pro ně leukémie nestane osudnou. Napříště ale budou náchylnější i k poměrně banálním chorobám a virus mohou přenést na svoje koťata. Posledních třicet procent koček nemoci většinou podlehne, a to nejpozději do tří let od nakažení.

Nejlépe je očkovat

Kočkám, u nichž se leukémie prokáže, mohou veterináři podávat přípravky na podporu imunitního systému. Taková péče může prodloužit kočce život, ale musí být stále izolována od ostatních, aby nemohla šířit virus. I když prozatím neexistuje léčba nakažených zvířat, je možné nechat kočku, která je zdravá, proti virové leukémii naočkovat. Vakcína ji před nákazou ochrání.

KAM DÁL: Smutný konec držitelky Modré stuhy. Rekodrmanka se rozpadá v přístavu, přitom byla nejrychlejší lodí na světě.