Poklice na kola: Podle čeho můžete vybírat?

Při výběru krytů kol byste měli věnovat pozornost také způsobu připevnění k ráfku
  |  Komerční sdělení

Poklice na kola osobních automobilů jsou oblíbeným prvkem výbavy nových i ojetých vozů. Kola bez poklic vypadají skromně a neúplně. Pečlivě vybrané kryty kol zajišťují atraktivní vzhled vozu. To platí zejména o ojetých automobilech, kde ocelové ráfky často vykazují známky opotřebení nebo koroze. Nemají ale pouze dekorativní účel.

K čemu slouží poklice na kola?

Ozdobné poklice na kola, ale i ty zcela obyčejné, plní hned několik funkcí:

  • zlepšují vzhled vozu,
  • chrání kola a brzdový třmen před nadměrným znečištěním,
  • zlepšují aerodynamiku vozu,
  • snižují spotřebu paliva v automobilech (tato záležitost je předmětem diskuzí).

Výběr podle velikosti

Pokud vybíráte poklice na kola, pak základním parametrem je velikost kol. Ta se uvádí jako vnější průměr ráfku v palcích. U osobních automobilů se obvykle pohybuje od 13 do 18 palců. Informace o průměru naleznete na pneumatikách. Z velikosti uvedené na boku pneumatiky nás zajímá číslo za písmenem „R“. Například u pneumatik o rozměru 165/70R13 budete potřebovat kryty kol pro 13palcový ráfek.

Způsob připevnění k ráfku

Při výběru krytů kol byste měli věnovat pozornost také způsobu připevnění k ráfku. Nejoblíbenějším řešením je kovová tyč namontovaná na krytech kol, která je po správném přitlačení krytů kol k ráfkům pevně připevněna ke kolu. Toto řešení by se mělo hodit téměř ke všem klasickým ocelovým ráfkům na trhu. Dražší verze krytů kol mohou být vybaveny systémem upevnění pomocí šroubů kol. V tomto případě potřebujete kromě vnějšího průměru ráfku také informace o počtu a rozteči upevňovacích šroubů.

Koberce pro doplnění vzhledu

Chcete-li dotvořit vzhled svého auta, můžete toho docílit zvolením vhodných koberců. Ty kromě dekorativní funkce mají také praktické vlastnosti: chrání před znečištěním či vlhkostí. Koberce vybíráme obvykle podle druhu vozu, například koberce Passat, Octavia apod.

Klíčová slova: