Šetřit v kuchyni je hračka. Lepší hospodaření vám přinese i několik tisíc za rok

Kuchyně je obrovským žroutem peněz
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Domácnost bez kuchyně si lze jen těžko představit. Většina z nás tam tráví nejvíce času, a tím pádem je zde velká koncetrace činností, které něco stojí. Snížit výdaje za energii v kuchyni není tak těžké. Lze tak učinit bez investic a stačí dodržovat pár základních pravidel.

Největší energetickou zátěží jsou spotřebiče, které čerpají elektřinu 24 hodin denně, jako jsou například lednice nebo mrazák. Celkový vliv na rozpočet domácnosti za chlazení potravin se pohybuje od 10 % až 20 %. Hlavní dopad na zvýšenou spotřebu má stáří spotřebiče. Každým rokem energetická zátěž roste o 1 % až 2 %.

Mnoho spotřebičů, které jsou v základní výbavě kuchyně, používáme každý den. Varná konvice, sporák nebo trouba se v důsledku nevhodného užívání stávají nadbytečně nákladnými pomocníky. Jak tedy ušetřit u jednotlivých kuchyňských spotřebičů?

Sporák se nezastaví

Nejúspornější forma vaření je na indukční desce. Minimalizují se tepelné ztráty a je efektivnější než elektrická či sklokeramická varná deska. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena, nicméně díky dlouhé životnosti se vrátí.

Vždy vařte na plotýnce odpovídající velikosti hrnce, vaření tak bude nejefektivnější.
Používejte poklici. Snížíte tak náklady na vaření, které se bez pokličky mohou vyšplhat až o 150 %.
Používejte papiňák, tedy Papinův hrnec – jehož hlavní úspora je v rychlosti vaření, a tím i v množství spotřebované energie (o času nemluvě).

Zkontrolujte své hrnce. Ty s nerovným dnem se nedokonale prohřívají, což se ve výsledku projeví ve zvýšené spotřebě energie. Dbejte na správné množství vody v hrnci. Ohřev vody, kterou nepoužijete, vás stojí peníze navíc.

Zbytečně neotevírejte dvířka zapnuté trouby – pohled přes sklo často bohatě stačí. Každé otevření vás stojí teplo, které trouba musí opět vytvořit.

Lednice není galerie

Pravidelně odmrazujte. Námraza vyšší než 5 mm snadno zvýší náklady o 30 %. Umístěte lednici a mrazák co nejdále od okna, sporáku či radiátoru. Teplejší prostředí nutí spotřebič se neustále ochlazovat, tím spotřebovává více energie a vytváří námrazu. Nenechávejte lednici otevřou déle, než je nutné. Lednice není galerie. Umožněte, aby kolem spotřebiče proudil vzduch.

Nevkládejte do lednice teplé jídlo, odpařující teplo se musí zchladit, a tím plýtváte penězi.
Do mrazáku nevkládejte nezabalené potraviny. Voda v jídle se vypařuje v mrazáku, přispívá k námraze a vy se tak ochuzujete o šťavnaté jídlo.

Zbavujte se pravidelně prachu na zadní straně lednice. Lednice pak lépe chladí.
Potraviny rozmrazujte přes noc v lednici. Při nákupu lednice vybírejte vhodnou velikost. Poloprázdná spotřebuje zbytečně mnoho energie. To samé platí i o mrazáku.

Voda v konvici a nádobí v myčce

Čím více vody ohříváte, tím více energie varná konvice spotřebovává. Ohřívejte proto jen potřebné množství vody, ne více. Nemáte-li indukční varnou desku, ohřívejte vodu pro přípravu jídel ve varné konvici, ušetříte.

Třeba taková mikrovlnka je vhodná pro ohřívání menších porcí jídla. Klasická trouba se oproti mikrovlnné troubě dlouho rozehřívá a zbytečně tak žere elektřinu.

Velký vliv na šetření nákladů energie v kuchyni má v porovnání s ručním mytím mnohými přehlížená myčka. Kromě toho, že šetříte ruce a čas, jsou hlavním argumentem čísla. Úspora 60 % vody a o 40 % méně energie na její ohřev.

Pokud vás nějak výrazně netlačí čas, využívejte úsporné programy, které myjí nádobí delší dobu, ale zato šetří vodu a energie. Vždy se snažte myčku zapínat co nejvíce naplněnou. Častým používáním poloprázdné myčky zvyšujete náklady a ani se nejedná o šetrné zacházení.

KAM DÁL: Slavný hollywoodský herec Burt Reynolds se dočkal pohřbu až po dvou letech. Rodina se sešla online

 

Klíčová slova: