Upečte si kváskový chléb se Zdeňkem Pohlreichem. Zvládne to skoro každý

Hotový bochník musí zespodu tzv. „zvonit”, tedy dutě dunět
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Rok 2020 strávila spousta z nás v domácí kuchyni podstatně déle než obvykle. Jedním z neoblíbenějších pokrmů, které prověřily naše kuchařské umění a schopnosti kuchyňských přístrojů, se stal domácí kváskový chléb. A kdo jiný by měl představit recept a postup, než známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Zájemců o pečení chleba v domácích podmínkách je mezi námi opravdu mnoho. Zimní počasí navíc stále vybízí k nejrůznějším kulinářským experimentům, a tak se s námi směle pusťte do práce. Zapojit můžete i své blízké – společné vaření totiž mimořádně sbližuje.

Ingredience:
Kvas
Voda
Bílá hladká mouka
Chléb
600 g hladké bílé mouky
200 g hladké žitné mouky
lžička soli
lžička kmínu
150 g aktivního kvasu

Postup:

Příprava kvásku

1. den
Pro přípravu kvásku potřebujete lžíci vody a lžíci hladké bílé mouky. V nádobě dobře promíchejte. Nádobu nepřikrývejte a nechte odloženou v pokojové teplotě nebo za oknem.

3. den
Odlijte vznikající kvas a zbytek kvásku na dně nádoby opět doplňte vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1.

4. den
Zopakujte to samé. Odlijte vzniklý kvas a zbytek kvásku na dně nádoby znovu doplňte vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1.

5. den
Doplňte vzniklý kvas vodou a čerstvou moukou v poměru 1:1 na množství potřebné k zadělání těsta (200 g kvasu na 1 kg mouky). Při zadělávání chleba nechte na dně nádoby vždy trochu kvasu, který doplníte vodou a čerstvou moukou - viz výše. Kvásek se vám bude stále obnovovat a bude připravený na další pečení. Kvásek uchovávejte v lednici. Ráno, den před pečením, ho z lednice vytáhněte, vylijte a zbytek na dně doplňte podle potřeby. Řádně prošlehejte a večer můžete zadělávat těsto.

Pečení chleba

Ráno, den před pečením, vyndejte kvásek z lednice, vylijte a zbytek na dně nádoby doplňte vodou a čerstvou moukou podle potřeby. Hmotu řádně prošlehejte, to udělejte ještě během dne několikrát, aby měl kvásek dostatek vzduchu. Aktivní kvásek pění a je plný vzduchových bublin. Večer všechny suroviny spojte (v míse nesmí zůstat žádná suchá mouka). Za hodinu těsto třikrát přeložte a za další hodinu přeložení zopakujte.

Před manipulací s těstem je dobré si namočit ruce, aby se těsto nelepilo. Použít můžete i cukrářskou kartu. Těsto zakryjte a nechte kynout do rána. Ráno těsto popřekládejte do tvaru bochníku a nechte v ošatce vysypané moukou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Na horkém plechu vsaďte bochník do trouby  rozpálené na 225 °C, krátce zapařte a pečte 10 minut. Potom snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 20-30 minut. Jakmile bochník zezlátne, můžete ho potřít vodou a péct do tmavě zlatavé barvy. Hotový bochník musí zespodu tzv. „zvonit”, tedy dutě dunět. Bochník nechte vychladnout na mřížce a můžete servírovat svůj první křupavý domácí chléb.

KAM DÁL: Marian Jurečka: Poslanec Volný je magor, nevystačí si s použitím mozku a rétoriky.