Popáté vychází katalog Nejlepší knihy dětem. Co byste svým potomkům měli číst?

Ukázka z knihy Hravouka. Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Že je knižní trh zahlcený, je známá věc. Proto jsou tak důležité všemožné ankety a soutěže, které se jej pokouší nějak mapovat. Jeden z nejdůležitějších projektů nese název Nejlepší knihy dětem. Přečtěte si, s jakými knihami byste své děti měli seznámit.

Výběr z českých knih pro děti a mládež 2016/2017 stojí v podtitulu pátého katalogu, jenž vznikl v rámci projektu Nejlepší knihy dětem. Trojice autorů v něm podává přehled toho nejlepšího, co se v oblasti dětské literatury během uplynulého roku objevilo.

Orientovat se je důležité

Proč je takový projekt důležitý, je zřejmé. Na českém knižním trhu vychází ročně zhruba osmnáct tisíc titulů, a tak by nebylo v silách člověka přehlédnout za svůj život produkci jednoho roku, natož pak není možné sledovat roků několik. Autoři katalogu Nejlepší knihy dětem se proto zaměřili na jednu oblast literatury a vybrali z ní to, po čem by měl čtenář sáhnout především. Katalog obsahuje padesát dva titulů. Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že je dost obsáhlý a že široký počet titulů sice zúží, ale pořád ještě nepodá odpověď na otázku, co číst, je tomu jinak.

Už jen proto, že u každého titulu je uvedeno, pro jak staré děti autoři knihu doporučují. Tím je tedy značně ulehčena orientace v publikaci a počet doporučených titulů pro vaše dítě se tím smrskne na těch pár, které je opravdu možné přečíst. Dále katalog přináší seznam laureátů prestižních ocenění z oblasti dětské literatury. Chcete-li tedy skutečně vidět to nejlepší, můžete to najít zde. A konečně je u každé knihy uvedena krátká, ale dostatečná anotace.

Trojice autorů ve složení Jana Čeňková, Petr Matoušek a Milena Šubrtová navíc podává na úvod text o tom, jak se v katalogu můžete orientovat, jak autoři postupovali při věkovém doporučení a mimo jiné i stručně informují o tom, jak podle nich současný trh s dětskou literaturou vypadá.

Vůbec nejpřístupnější je podle autorů titul Devět plchů v pelechu Radka Malého, jenž je doporučen pro dvouleté.

Co byste tedy dětem měli číst?

Vedle jmen, která jsou v oblasti dětské literatury dobře známá a dnes už téměř kánonická  – Petr Nikl, Eduard Bass, Arnošt Goldflam nebo František Nepil, se v katalogu Nejlepší knihy dětem objeví například titul, jenž v loňském roce získal prestižní ocenění Magnesia Litera. Kniha Překlep a Škraloup Tomáše Končinského a Barbory Klárové je doporučena pro děti starší šesti let. Hravouku Terezy Vostradovské, která byla na loňskou Magnesii nominována, mohou podle autorů katalogu číst děti od čtyř let.

Petr Sís spolu s Petrem Stančíkem jsou v publikaci zastoupeni hned dvakrát. Obě knihy známého českého prozaika a básníka Petra Stančíka, jenž nejprve publikoval pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, jsou doporučeny pro děti od pěti let. Kniha Petra Síse Komodo je pro děti stejného věku, jeho druhá kniha Robinson pak pro děti od sedmi.

Vůbec nejpřístupnější je podle autorů titul Devět plchů v pelechu Radka Malého, jenž je doporučen pro dvouleté, na druhé straně pak stojí Francouzská jízda Ivany Peroutkové, který autoři doporučují číst až od patnácti.

Zajímavým počinem je publikace již zmíněného básníka Radka Malého Franz Kafka – člověk své i naší doby, která se pokouší přiblížit známého pražského německého spisovatele Franze Kafku nejmladším čtenářům. Kniha je doporučena pro děti ve věku dvanácti a výše.

Rovněž nelze nezmínit klasiky dětské literatury. Tiché šlapací království Zdeňka Svěráka autoři katalogu doporučují pro děti od osmi let, Koráb pohádek Eduarda Basse pak pro ty, kterým už bylo sedm.

Klíčová slova: