Kvarteto: Nová komedie Miroslava Krobota zaujala v USA. Nyní míří do kin u nás

Záběry z natáčení Kvarteta. Podívejte se na celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Díra u Hanušovic, první celovečerní film známého českého herce a divadelního režiséra Miroslava Krobota, přilákala do kin přes 150 tisíc diváků a byla oceněna třemi Českými lvy. Co můžeme očekávat od druhého Krobotova celovečeráku? 

"Podle našeho data narození by se dalo čekat, že se budeme zabývat bilančními tématy. Nakonec to dopadlo tak, že jsme napsali scénář o vztazích třicátníků. Naši drzost omlouvá snaha zaznamenat ducha doby, kterou žijeme a která je stejná pro třicátníky i šedesátníky. Takže Kvarteto by mohlo být pro všechny divácké adresy," uvedl režisér.

Komedie o čtveřici hudebníků, interpretů současné hudby, měla světovou premiéru na konci minulého měsíce v americkém Chicagu. Promítala se v rámci významného International Film Festivalu. Poté film putoval na Film Festival v Denveru a nakonec soutěžil ve španělské Segovii v rámci festivalu Muces. Česká kina pro něj nejsou poslední štací, začátkem příštího roku totiž Kvarteto zamíří na prestižní festival v kalifornském městě Palm Springs.

Hospoda Ponorka na plátně

Film se natáčel v Olomouci, v jeho historickém jádru, ale třeba i ve známé hospodě Ponorka. Na scénáři s Miroslavem Krobotem spolupracoval Lubomír Smékal, který se podílel i na scénáři Díry u Hanušovic. V hlavních rolích členů hudebního kvarteta se objeví Barbora Poláková, která ztvární přitažlivou cellistku Barboru. Jejího přítele, suchopárného Roberta, zahrál Lukáš Melník. Čtveřici doplňují vtipálek Tomáš v podání Jaroslava Plesla a znalec historie, jemuž ostatní přezdívají Funés, v podání Zdeňka Juliny. Ve filmu se však objeví i Lenka Krobotová, Jiří Schmitzer nebo Pavlína Štorková.

Mezi čtyřmi aktéry bude docházet k neustálým peripetiím a úsměvným situacím, které by měly vyústit na jednom neplánovaném večírku.

Herec, který se nesměje

Dlouhá léta působil Miroslav Krobot jako umělecký šéf známého Dejvického divadla. Tím se stal v roce 1996 a scénu tehdy obsadil celým absolventským ročníkem pražské DAMU. Na DAMU působí Krobot dlouhodobě jako pedagog, v roce 2004 se habilitoval jako docent.

Mnoha divákům je však znám především jako herec. Herec, který se nikdy nesměje. Toto renomé si získal rolí řidiče Karla v adaptaci románu Michala Viewegha Účastníci zájezdu nebo rolí ve filmovém i divadelním kusu Příběhy obyčejného šílenství režiséra Petra Zelenky. Ztvárnil také Pepíka Hnátka v celovečerním pokračování seriálu Okresní přebor nebo Aloise Nebela ve stejnojmenném snímku.

Mnoha divákům je však Krobot znám především jako herec. Herec, který se nikdy nesměje.

V roce 2013 debutoval jako filmový režisér filmem Díra u Hanušovic. Na filmové plátno nalákal většinu ansámblu Dejvického divadla. Právě herecké výkony zaujaly v Díře u Hanušovic především. Prestižní ocenění Český lev si za svou roli odnesli Jaroslav Plesl, Ivan Trojan a Lenka Krobotová.