Keltské oppidum: Zlatý poklad u Berounky obsahoval 200 zlatých mincí. Je dnes ještě možné něco nalézt?

V roce 1887 se našlo něco kolem 200 mincí zlata
Zobrazit fotogalerii (3)
 

"Zlatá horečka." Termín, který pro střední Evropu není úplně obvyklý, se u nás používá v souvislosti s nálezem nečekaného pokladu. Keltské oppidum Stradovice zažilo doslova šílenství, když se v roce 1877 nalezl poklad zlatých a stříbrných mincí. Dodnes místo budí velký zájem badatelů a dobrodruhů.

Stradonické oppidum se nachází na vrchu Hradiště, které obtéká řeka Berounka. Keltové zde stavěli své opevnění již 120 př. n. l. a postupně z dochovaných zdrojů a archeologických nálezů lze určit, že zaniká někdy mezi léty 40 až 25 př. n. l.

Oppidum bylo jedno z nejvýznamnějších obchodních míst na našem území. O důležitosti svědčí, že měli Keltové na tomto místě k dispozici vlastní mincovnu. Hysterie ale vypukla až ve chvíli, kdy se našel poklad.

Oppidum znamená místo, které díky opevnění je nutné obejít. Nejčastěji se jednalo o keltské sídliště, jejichž přítomnost se v Evropě datuje na 2. a 1. století. př. n. l.

Zlatá horečka

Když se v roce 1877 v místě bývalého keltského oppida objevilo na 200 zlatých a stříbrých mincí, naplno propukla pátrací zlatá horečka. Šílené a početné útoky na zdejší půdu způsobily nevratné archeologické škody.

Vidina senzačního zbohatnutí přilákala ve své době až 300 kopáčů denně! Přibližně 90 hektarů půdy lákalo amatérské kopáče celé čtvrtstoletí. Faktem je, že místo bylo neskutečně vděčné na všemožné nálezy, které dokazovaly vyspělost keltské kultury.

Profesionální výzkum

Dlouho bylo místo cílem nekoncepčního drancování. Až v roce 1902 byl na místě oppida organizován první profesionální výzkum pod vedením J. L. Píče, který o několik let později napodobila dvojice A. Rybová s J. Drdou v roce 1981. 

Na místě bylo kromě velkého množství mincí nalezeno i mnoho jiných artefaktů velké ceny. Železné a bronzové předměty, spony, skleněné náramky a korále. Neskutečný počet tzv. jemné keramiky, točené na hrnčířském kruhu, s barevnou ozdobou. Některé nálezy dokazovaly velkou úroveň zemědělské práce jako srpy, sekery a rýče. Velmi zajímavé objevy byly z kategorie lékařských předmětů, jako jsou pinzety nebo udice. 

Tip na výlet

Keltské oppidum ve Stradonicích je ideálním cílem víkendového výletu. Kouzelné prostředí romantické Berounky vás zavede na cestu do hluboké historie. Nejlepší variantou je celodenní výlet z Berouna necelých devět kilometrů do Nižbora. Zde je od května otevřené informační centrum keltské kultury, kde se dozvíte mnoho užitečných informací o samotném místě a životě Keltů obecně.