Helena Vondráčková, Spider-Man či koledy od legendárního kytaristy: Co všechno přinese prosinec?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už pár dní máme prosinec, a tak jsou tu naše pravidelné kulturní tipy. V kinech už nějakou dobu baví diváky pohádka Čertí brko, na obrazovkách televizí vrcholí StarDance. Na co dalšího se můžeme v nadcházejícím měsíci těšit?

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru

O tom, že Vánoce patří pohádkám, asi není třeba pochybovat. Asterix a Obelix, dvojice neporazitelných bojovníků, nevystupuje sice v úplně obvyklých pohádkách, přesto je jejich nový příběh na prosinec zaručeně dobrou volbou. Na animovaný snímek Asterix a tajemství kouzelného lektvaru můžete zamířit od 20. prosince.

Black Sabbath: The End of the End

Nebývale dobře si v českých kinech vede film Bohemian Rhapsody. Někomu možná dávka kultovní muziky na stříbrném plátně nestačila. Netřeba zoufat. V prosinci vtrhne do kin snímek Blak Sabbath: The End of the End, který zachycuje dva obrovské rozlučkové koncerty heavy metalových legend.

Helena Vondráčková v Lucerně

Populární zpěvačka vystoupí 14. prosince v pražské Lucerně. Počátkem letošního roku uspořádala Helena Vondráčková velký koncert v O2 areně, na kterém zazpívala ty nejznámější písně své kariéry. Kdo by si chtěl dopřát ještě jednu dlouho noc, má možnost. 

Spider-Man: Paralelní světy

Že je těch Spider-Manů v posledních letech až moc? Pavoučí muž se však sotva zají. V novém snímku, který by měl jít do kin 13. prosince, bude slavný superhrdina prozkoumávat paralelní vesmíry.

Eric Clapton: Happy Xmas

Kytarový génius Eric Clapton vydal desku plnou koled. Nese název Happy Xmas a Clapton v ní přezpíval některé notoricky známé koledy – Jingle Bells, Silent Night, White Christmas –, které rozšířil i něčím ze své vlastní dílny – píseň For Love on Christmas Day. Koho kdysi potěšil svým vánočním albem Bob Dylan, neměl by počin hudební legendy, která je s Dylanem generačně spřízněná, minout.  

Jan Škrob: Reál

Básník Jan Škrob knižně debutoval před dvěma roky. O tom, že jeho sbírka Pod dlažbou byla debutem přesvědčivým a velmi suverénním, svědčí třeba nominace na cenu Magnesia Litera. V letošním roce získal Škrob Drážďanskou cenu lyriky. A v nakladatelství Malvern vydal novou sbírku s názvem Reál. A obavy, které provází druhé knihy přicházející po slibných debutech, v ní Škrob zcela jistě rozmetal. Opět zde nalezneme pozoruhodnou obraznost, s níž se básník nebojí přiblížit angažovanosti – přesvědčuje čtenáře o tom, že spojení angažovaná poezie není žádný oxymorón. Škrob možná působí mezi českými básníky trochu ojediněle, rozhodně však ve vlastní prospěch. Že by se tentokrát v nejsledovanějších literárních oceněních zadařilo v kategorii, v níž mají básníci větší šanci? Nemohli bychom se divit.

Klára Goldstein: Kenotaf

Klára Goldstein je s Janem Škrobem spřízněna generačně (oba se dokonce narodili v roce 1988). Zde však paralely končí. Básnířka na sebe upozornila v roce 2015 vítězstvím v Literární soutěži Františka Halase. Po ní následovala velmi ceněná sbírka s názvem Milíře. Na ni v letošním roce navazuje Klára Goldstein knihou Kenotaf. Oproti Škrobově Reálu knihou téměř decentní. Klára Goldstein překládá ze španělštiny – například nejznámějšího chilského básníka Pabla Nerudu. A citáty a odkazy na tuto poezii provázejí její básně, v nichž básnířka i ze zdánlivě nicotných prožitků přechází k velkým, univerzálním tématům.