Maciuchová a její nejvýznamnější role. Filmové nabídky nepřicházely, ale v televizi zářila

Hana Maciuchová zemřela po vleklé nemoci v 75 letech
 

Smrt Hany Maciuchové (75) je zároveň příležitost se ohlédnout za její hereckou kariérou. Držitelka ceny TýTý a medaile Za zásluhy v oblasti kultury ztvárnila bezpočet televizních, filmových, ale také rozhlasových rolí. Populární herečka se do divácké přízně zapsala hned zkraje kariéry a mohou za to také pohádky…

Odmalička ráda tancovala, recitovala a zpívala. Ještě aby ne, když oba její rodiče byli vášniví divadelníci. Otec jí hned ve čtrnácti letech nabídl roli družky v Jiráskově Lucerně, kterou zkoušel ochotnický soubor Mrštík v Olomouci. 

Rodačka ze Šternberka měla hereckou kariéru nalajnovanou od mládí. I když se v jednu chvíli života rozhodovala, jestli se nevěnovat medicíně či studiu angličtiny. Strach z pobytu ve vzdálené Praze nakonec překonala, dostala se na DAMU, následně k prvnímu profesionálnímu divadelnímu angažmá v divadle Za branou a následně se uhnízdila v divadle na Vinohradech. Jaké byly její nejvýraznější role a proč se nikdy výrazněji neprosadila před filmovou kamerou? 

Filmový paradox

Asi proto ani neexistuje racionální odpověď. Hana Maciuchová za svoji bohatou hereckou kariéru neokusila moc významných rolí na stříbrném plátně. Svět hraného filmu se jí záhadným způsobem vyhýbal, i když její talent napovídal, že by tomu mělo být naopak. 

Stačí si vzpomenout na hned její první ne tolik známou roli ve snímku Organ od skvělého režiséra Štefana Uhera. Za zmínku z následných rolí stojí snad už jen její skvělé ztvárnění Olgy Scheinpflugové ve filmu Člověk proti zkáze. V posledních letech se jistě do paměti zapsala její mini role, ale o to výraznější herecký výkon matky ve filmu Samotáři. Film však nebyl Maciuchové doména… 

Seriálová a televizní hvězda

Hana Maciuchová si své herecké jméno vytvořila hlavně na televizní obrazovce, kde ztvárnila nespočet významných rolí v průběhu celého svého života. Jedna z prvních výrazných příležitostí přišla v Krkonošských pohádkách, kde si zahrála Anče. Později následovaly seriály jako Chalupáři, Nemocnice na kraji města, Žena za pultem, Dnes v jednom domě, ale také 30 případů majora Zemana. 

V posledních letech se zapsala divákům pod kůži jako Miriam v nekonečném seriálu Ulice, který běží každý všední den před televizními zprávami. Hana Maciuchová v sobě měla vždy eleganci, šarm a obrovské charisma. Tyto vlastnosti však nepřišly až s věkem, tato populární herečka je měla již od mládí. Její smrt přišla nečekaně, ale jak známo, odchází po vleklé nemoci. Věřme tedy, že jí je v hereckém nebi už mnohem lépe.

KAM DÁL: Renčovy úlety. Nepovedená kriminálka Hlava Medúzy není jediným omylem jeho tvorby