Sentimentální vzpomínka na začátky Ivety Bartošové. Budou autoři parazitovat na jejím tragickém konci?

Anna Fialová jako Iveta Bartošová prošla celkem zajímavou proměnou
  |   recenze

Miniseriál s příznačným názvem Iveta má za sebou první díl, který se věnuje začátkům kdysi velmi populární české zpěvačky Ivety Bartošové. Její první kroky do velkého světa showbyznysu oceňují diváci, ale i nejbližší člen rodiny syn Artur, který dal k natáčení biografického seriálu svolení. Jak seriál vypadá a chystají se další, mnohem kontroverznější díly? 

Zesnulá populární zpěvačka Iveta Bartošová na konci života prožívala doslova nechtěnou reality show, kterou v režii bulvárních plátků a jejích pochybných partnerů sledovala celá republika. Obrovský tlak, psychické problémy a utápění žalu v alkoholu našlo jediné vysvobození. 

Její sebevražedné rozhodnutí šokovalo národ a zpěvačka Iveta doslova utekla nezdravé pozornosti nás všech. S dostatečným odstupem času tak mohl vzniknout ambiciózní seriál, který se zatím nevěnuje právě osudném konci jako spíš jejím kariérním začátkům. Jak tento pokus dopadl?

Tlak na kvalitu

Existence internetových streamovacích služeb, jako jsou Netflix, HBO či Amazon, nutí i české televizní stanice investovat do mnohem kvalitnější podívané. Tradiční seriály jako Ulice mají sice stále své pevné místo v programu, ale udržet a vychovat si nové diváky lze jedině tím, že se jim nabídne srovnatelně a po filmové stránce nadstandardní produkt, který je na zmíněných internetových platformách normou. 

Česká televize má své iVysílání a televize Nova Voyo.cz. Druhá jmenovaná streamovací služba za měsíční poplatek evidentně v posledních měsících zásadně investuje do exkluzivního obsahu. Nejdříve zaujala seriálem Případ Roubal a v současnosti si pozornost získává seriálem Iveta s herečkou Annou Fialovou v hlavní roli. Když v minulém roce diváky na televizních obrazovkách výrazně zaujalo netradiční pojednání života spisovatelky Boženy Němcové, příběh o zpěvačce Ivetě Bartošové budí ještě větší očekávání. 

Dobré, ale co dál? 

Novinové titulky přicházely s reakcemi plnými dojetí, a to hlavně syna Ivety Bartošové Artura, který dal celému projektu zelenou. Už z prvních ukázek bylo jasné, že minisérie Iveta nebude pouze prvoplánovou podívanou, ale že lze počítat s důstojným a kinematograficky nadprůměrným seriálem, který doufejme vytváří v českých poměrech nový trend. 

Na ploše tří epizod sledujeme úplné začátky Ivety Bartošové. Příběh, který pracuje často s nostalgií a přehnaným sentimentem, nás vede v některých momentech až do úplného dětství, kde si malá Ivetka přeje být slavnou herečkou. Jak moc věrně tyto biografické prvky odpovídají realitě, je jen velmi složité dokázat. Něco je bezesporu dílem scenáristů, ale také dílem pravdy. 

V seriálu Iveta se na první pohled utrácel nemalý balík peněz, ať už jde o dobovou scénografii, kostýmy, ale také v souvislosti s estetikou o úroveň seriálu. Osvětlovací a filmová technika byla v rukou velmi kvalitního štábu a režisér Michal Samir, jenž natočil pouze jeden celovečerní a technicky velmi ambiciózní film Hany, se za své dílo nemusí stydět. 

Úroveň hereckého představení je na české poměry nadstandardní, ovšem i zde se v několika momentech nevyhneme poněkud trapným momentům. K dokonalosti tak vede ještě dlouhá cesta, ale sázka na kvalitu dobře okoukanou ze západní produkce, které se seriál Iveta vyrovná minimálně po té technické stránce, nelze přehlédnout. 

Zajímavé bude sledovat, jestli vznikne pokračování série, protože život Ivety Bartošové je hlavně na konci jejího života, který vyvrcholil tragickou sebevraždou, vděčným námětem. Byť by se mohlo zdát, že by vzniklo dílo parazitující na cizím neštěstí, alespoň by tvůrci měli šanci celou nechvalně proslulou a bulvárními novináři propranou dobu rozmotat a ukázat kousek pravdy, která ve výsledku odhalí zrcadlo o nás jako společnosti. Nelehká látka má zelenou a sám režisér naznačil, že pokračování není jen spekulací, ale vážnou úvahou. Uvidíme, zatím se daří dobře… 

KAM DÁL: Hlas provokativního umělce ze záhrobí: Andy Warhol v dokumentu odhaluje i československé kořeny.

Klíčová slova: