Socialistický silvestr jako vrchol televizní zábavy. Hvězdná přehlídka herců a zpěváků baví dodnes

Dva nejúspěšnější moderátoři pohromadě
 

Za minulého režimu se jednalo o jistotu, kterou miloval celý národ. Velkolepá show, na které se rozhodně nešetřilo a během jednoho večera diváci viděli každého, kdo v naší kultuře něco znamenal. Legendární baviči v čele s Vladimírem Menšíkem svými historkami rozesmáli televizní studio a obývací pokoje a paradoxně i dnes jejich silvestrovské vtipy najdeme v televizním programu. 

Tehdy jediná a státní Československá televizní stanice měla každý rok nelehký úkol. Zhypnotizovat národ silvestrovským programem, aby někteří vůbec neměli šanci přemýšlet na konci roku, že žijí v hlubokém socialismu. 

Na obrazovce se tak během několikahodinového programu vystřídalo to nejlepší, co zdejší herecký a pěvecký ansámbl nabízel. Humor tekl proudem stejně jako laciné šampaňské a v některých domácnostech se na socialistický silvestrovský program těšili už v létě. 

Co dávají dnes? 

O tom, že právě silvestrovská show za minulého režimu má kvalitu, která neumírá, přesvědčuje i letošní televizní program. Byť se oproti minulým letům musela vzpomínka na období socialismu poněkud uskromnit, i tak se během silvestrovské noci na obrazovce objeví. Tentokrát se v čase 0:55 h můžete podívat na silvestr z roku 1979, který provádí legenda této disciplíny herec a bavič Vladimír Menšík. 

Pořad s názvem Silvestr 1979 aneb hrajeme si jako děti samozřejmě navazuje na tradiční přehlídku, kde se během jednoho večera ukáží osobnosti jako Miloš Kopecký, Karel Gott, Miroslav Horníček, Jiří Bartoška a další. Historky, scénky, hudební a taneční čísla, vtipy, smích, potlesk a špatně střižené obleky, no prostě nezastavitelný gejzír zábavy. 

Nebylo to zadarmo

Vzhledem k tomu, o jak očekávaný pořad se tehdy jednalo, byl i rozpočet na podobně velkolepou show mnohem větší než u ostatních pořadů. Režim si uvědomoval výhodu toho, že se na konci roku celý národ pohodlně usadí na pohovky a pravidelnou dávkou alkoholu se jim vytváří postupně dojem, že si vlastně žijí ve skvělé zemi, kde každý Čech přežije s humorem. 

Taková velkolepá legrace stála nemalé finanční prostředky. Rozpočty byly skoro až neomezené. Televize si uvědomovala, že se diváci na silvestrovskou show těší už od listopadu, a tak si nemohla dovolit žádnou chybu. Honoráře byly vysoké, dekorace pompézní a kostýmy jen z těch nejlepších salónů.

Celý proces tvorby výsledného programu zabral skoro celý rok. Od scénáře po poslední kamerové zkoušky muselo být vše perfektně připraveno. Televizní zábava pro masy byla připravena a socialismus měl svůj “kulturní” vrchol naservírovaný. Pro mnohé se jednalo o tak velkou zábavu, že i dnešní silvestrovské programy se neobejdou bez toho, aniž by některé scénky z minulosti nezopakovaly.

Menšík a Bohdalová

Na Kavčích horách se o silvestru přestalo vysílat živě naposledy v roce 1967. Od tohoto roku se pořady předtáčely v bezpečném časovém předstihu. Herci, zpěváci a hosté si tak před kamerou připíjeli již někdy v říjnu. Dokonalé divadlo našich hvězd však bylo přesvědčivé.

Mezi nejslavnější průvodce večerem bezesporu patří dvojice Bohdalová a Dvořák. Společnými silami se podíleli hned na několika pořadech v tento slavný a významný den roku. Asi nejlegendárnější je však již zmíněný Vladimír Menšík, před jehož humorem se neschoval ani nejzarytější disident v tehdejším československém undergroundu. 

Bude tedy každý rok zajímavé sledovat, kdy se poprvé televizní program obejde bez nostalgické vzpomínky na vrchol zábavy minulého režimu. I v roce 2020 totiž stále z obrazovky hovoří herci a zpěváci, kteří už nejsou léta mezi námi…

KAM DÁL: Havel prezidentem díky komunistickému parlamentu. Poslanci jednohlasně zvolili svého úhlavního nepřítele

 

Klíčová slova: