Světice, milostný trojúhelník a indiáni: Poznejte neznámou tvář Leonarda Cohena

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nakladatelství Argo nedávno znovu vydalo druhý román slavného kanadského hudebníka, ale i básníka a spisovatele Leonarda Cohena. Text z šedesátých let, který autor slavné skladby Hallelujah tvořil pod vlivem amfetaminů, stojí za pozornost z více důvodů než jen pro slavné jméno na obálce. 

Na konci roku 2016 zemřel ve věku osmdesát dva let Leonard Cohen, jeden z nejvýraznějších světových písničkářů. A nejenže krátce před smrtí vydal mimořádné album You Want It Darker, také velmi trefně zareagoval na to, že byl Nobelovou cenou za literaturu vyznamenán hudebník Bob Dylan. Slova Leonarda Cohena se stala jedním z nejčastěji citovaných výroků o tomto poměrně kontroverzním rozhodnutí švédské poroty. "Je to, jako by se udělilo ocenění Mount Everestu za to, že je nejvyšší horou," řekl Cohen.

O tom, že by mohl Nobelovu cenu za literaturu dostat některý písničkář, se diskutovalo dlouho. A byl to právě Leonard Cohen, jehož jméno se po Dylanově vyskytovalo v podobných dohadech nejčastěji. Cohenovo případné vyznamenání by možná vzbudilo méně vzrušené reakce. Jednak měly texty kanadského písničkáře vždy blíže k poezii než texty kteréhokoliv jiného hudebníka, jednak Leonard Cohen začínal jako spisovatel. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších kanadských básníků druhé poloviny dvacátého století. S jeho básněmi se mohli seznámit i čeští čtenáři.

V roce 2001 vyšla v českém překladu Kniha milosrdenství, o tři roky později Květiny pro Hitlera, v roce 2008 Kniha toužení a ještě letos by mělo nakladatelství Argo vydat Cohenovu poslední, posmrtně vydanou básnickou sbírku nazvanou Plamen. Méně už se ví, že vedle básní napsal Leonard Cohen také dva romány. Oba vyšly v češtině a druhý z nich nedávno vydalo nakladatelství Argo v reedici.

Od literatury k hudbě

Kniha Nádherní poražení vyšla v roce 1966, tedy rok před tím, než Leonard Cohen zaujal ve třiatřiceti letech svým pozdním hudebním debutem, albem Songs of Leonard Cohen. Jeho příklon k hudbě byl do jisté míry zapříčiněn právě knihou Nádherní poražení. Ta se totiž, podobně jako autorův první román nazvaný Oblíbená hra, nesetkal svého času se zrovna příznivým přijetím.

Kdo si Leonarda Cohena pamatuje jako elegantního barda v obleku, asi stěží by usuzoval, že ten samý muž napsal knihu, jakou jsou Nádherní poražení. Text vznikal na řeckém ostrově Hydra a Leonard Cohen jej údajně tvořil pod vlivem amfetaminů. A když román dopsal, prohlásil, že stvořil "Bhagavadgítu roku 1965". Přestože se počet prodaných výtisků knih Leonarda Cohena v současnosti počítá na miliony, komerční úspěch knih je spjatý až s hudební kariérou tohoto umělce. Do té doby, než stanul na jevišti, byl jeho druhý román prodejně spíše neúspěšný. Částečně to souvisí s jeho složitou strukturou, částečně s tím, že tímto textem vpašoval Leonard Cohen do kanadské literatury mnohá tabu.

Příběh světice

V Nádherných poražených sleduje čtenář milostný trojúhelník. Jeho vrcholy tvoří bezejmenný vypravěč první části, expert na indiánský kmen "A-ů", dále jeho manželka Edith, jež však hned zpočátku zemře ve výtahové šachtě, a konečně F., vypravěčův přítel a milenec Edith. Asociativní, halucinogenní a valivé proudy představ, vzpomínek a myšlenek, v nichž se mísí nízké s vysokým, ušlechtilé s oplzlým, se prolínají s příběhem světice Kateřiny Tekakwithy, jež působí jako vypravěčova obsese. Myšlenky na ni (spolu se vzpomínkami na mrtvou Edith) však zároveň drží vypravěče jakž takž při zemi.

Jinak je totiž kniha mimořádně tělesná, živočišná. A především proti explicitním a halucinogenním sexuálním scénám se vymezila dobová kritika. Leonard Cohen otevřel stavidla, díky čemuž vniklo do kanadské literatury mnohé. Podle literárních historiků také postmoderna.

Český překlad si zaslouží pozornost ještě z toho důvodu, že za ním stojí Tomáš Hrách. Předčasně zemřelý překladatel mimo jiné převedl do češtiny také románovou prvotinu australského hudebníka Nicka Cavea, titul A uzřela oslice anděla. Podobně delirantní, podobně strhující, podobně zarážející, přihlédneme-li k tomu, jak Nick Cave vystupuje nyní. Ani jeden z románů by si nezasloužil, aby se na něj pohlíželo jen jako na "knihu toho slavného zpěváka".