Nová ničivá závislost: Trpíte netologií?

Ještě jste v normě, nebo už jde o závislost?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Moderní technologie nepřináší jen pozitiva. U lidí se vytvořila nová zákeřná posedlost. Netologie je závislost na internetu, která vás donutí nejíst a nespat. Navíc z vás udělá hlupáky. Jak poznáte, že je na čase řešit problém?

Internet je zkrátka dobrý sluha, ale velmi špatný pán. Pokud na něm vznikne závislost, jeho účinky jsou devastující nejen pro postiženého, ale i pro jeho okolí. Není zdaleka pravdou, že by se tento problém týkal jen dětí.

Je ovšem fakt, že právě ve věku mezi dvanáctým a patnáctým rokem této nemoci propadneme nejsnadněji. Ta se s námi táhne často až do třicítky, ale postihnout vás může kdykoliv. Stejně jako pro další závislosti jsou nejkritičtějšími obdobími ta nejistá, kdy řešíme stresové situace a internetem se odreagováváme. 

 

Mediální studie z Univerzity Palackého v Olomouci ukazují, že se tento problém dotkl zhruba 4 % Čechů a další 4 % jsou ohrožena. 

Možná se vám zdá lehké se problému zbavit. Stačí se přece nepřipojit! Jenže to je trochu jako s alkoholismem, také přece stačí se nenapít... Právě nedostupnost připojení přitom vytváří obrovské psychické nepohodlí. Společnost, ve které jsou mobilní data snadno dostupná a wifi připojení je na každém rohu, může být "jednoduché" nepřipojování se vlastně dost těžké. 

Nejste si jistí, jestli máte problém? Identifikujte se na Chenově škále závislosti na internetu. Jak? Udělejte si test

Jak je přesně netologie definovaná? 

Jde o nekontrolované nutkání opakovat své chování, bez ohledu na to, jaké budou následky. Internet se stává středobodem našeho života a postupně z něj vytlačuje všechno ostatní. Nejdříve jsou na řadě naše zájmy a koníčky, pak přátelé, vztahy a rodina. 

Rizika

Patologie spočívá zejména v tom, že se projevují citové i psychické poruchy a změny chování. Typická je například porucha pozornosti, empatie a schopnosti identifikovat rizika. Nejde ovšem jen o to, co se děje s naší duší, závislost má vliv i na naše těla. Většinou jde nejprve o poruchy pohybového systému z dlouhého sezení v jedné poloze, následují poruchy zraku, sluchu a v neposlední řadě také problémy se zažíváním. Nezřídka dochází dokonce k poruchám příjmu potravy. Ta je způsobená především tím, že když jsme něčím maximálně zaujatí, náš mozek vypíná méně důležité funkce, a tak nepozná, že má tělo hlad. 

6 příznaků závislosti

  • Důležitost - internet je tou nejdůležitější věcí. Jde o středobod života a začíná ovládat vaše myšlení. Nad čím přemýšlí závislák, když je offline? Nad tím, co se asi právě děje v online hře nebo na sociálních sítích. 
  • Měnící se nálady - při zapnutí hry jde o úlevu a klid, protože utíkají od svých aktuálních problémů. Někdy může jít i o příjemné vzrušení a zvědavost. 
  • Stále víc - klasickým příznakem je, že "nemocný" má tendenci stále zvyšovat dávky, v tomto případě tedy čas strávený v internetovém prostředí. Jen s více minutami dosáhne stejného uspokojení jako dříve.
  • Abstinenční příznaky - když omezí osoba aktivitu, takřka okamžitě se dostaví nepříjemné psychotické stavy. Často jde o vztek, nervozitu a smutek. 
  • Konflikt vzniká jak v rodině, tak ve vnitřním světě. Čas, zabitý surfováním či hraním, se nutně odrazí v našem životě zanedbáváním povinností i vztahů. Okolí pak vnímá, že závislému je přednější trávit čas s neznámými lidmi, což vede k pocitům zrady. 
  • Návraty - dokonce i když už se jednou nemocný rozhodne svou situaci řešit, často se do vzorce, který má naučený, dostane znova. Typicky zruší účet, ale pak ho opět obnoví. 

Nejnávykovější obsah?

Jednoznačně nejčastějším problémem jsou sociální sítě. Nezřídka se psychologové rovněž setkávají se závislostí na různých chatech a seznamkách. Tím jsou ohrožené především osoby, pro které je náročné navázat vztahy v realitě a cítí se opuštěně. Stejné nebezpečí představují i online hry, pornografické stránky nebo online aukce či nákupy. S nástupem bleskového online zpravodajství je běžné i nutkavé sledování aktuálních zpráv.