Generál Pavel: Není to pro mě šok. Jde o akt státního terorismu a Česko musí reagovat razantně

Generál Petr Pavel vysvětluje svůj pohled na aktuální okolnosti ohledně intervence na území ČR ze strany Ruska
 

Byl předsedou vojenského výboru NATO a nahlas se v souvislosti s jeho jménem hovoří jako o možném kandidátovi na prezidenta. Generál Petr Pavel má mnoho zkušeností se zahraniční politikou a názor na Ruskou federaci má zcela jasný. „Měli bychom se podívat na všechny zvažované projekty, které s Ruskem máme,” vysvětluje pro Čtidoma.cz generál Petr Pavel. 

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 je v České republice tématem číslo 1. Akci, kterou mají na svědomí ruské tajné služby a hledáni jsou v této souvislosti dva agenti GRU 29155, jsme probrali i s generálem Petrem Pavlem. „Jednotka GRU 29155, o níž se zmínil v souvislosti s Vrběticemi předseda vlády Babiš, je speciální oddíl, jehož příslušníci mají – řečeno filmovou terminologií – povolení zabíjet. Není to fikce, je to bohužel realita,” zmiňuje pro Čtidoma.cz Pavel. 

Jak vidí z pozice svých zkušeností generál Petr Pavel celou situaci? Překvapilo ho, čeho je schopna Ruská federace na našem území? Sobotní tisková konference premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka tak otevřela dodnes zcela neznámé téma. Jak se k tomu má Česká republika postavit? 

Vystřízlivění pro politiky

Téma ruského vlivu bylo v posledních letech spíše otázkou dohadů a názorů. Jedni zastávali velmi kritický přístup, podpořený mnohaletými historickými zkušenostmi. Druzí současné Rusko obhajovali a naopak v něm viděli spojence. Po odhalení BIS v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích bude tato polarita názorů zásadně rekonstruována. 

„Mělo by to sloužit jako vystřízlivění pro řadu našich politiků, kteří si stále ještě mysleli, že tomu tak není,” vysvětluje Petr Pavel, který byl tři roky nejvyšším vojenským představitelem NATO. Osobně vnímá celou intervenci ze strany Ruské federace nekompromisně. 

„Akce vedená příslušníky speciální jednotky vojenského zpravodajství proti civilnímu zařízení suverénního státu je aktem otevřené agrese a nebojím se říct státního terorismu. Proti tomu se musíme velmi razantně postavit a chránit naši bezpečnost,” vysvětluje a zároveň dodává, že Rusko záměrně rozkolísává zemi, kde má bezpečnostní zájem. Tím pádem lépe fungují dezinformace a emoce, ze kterých lze snadno získávat vliv. 

Být dobrým spojencem

Generál Petr Pavel zároveň zmiňuje, jak důležitou roli v následujících dnech může hrát naše účast v NATO. „Jsem přesvědčen, že i v NATO to bude silné téma s jasnou odezvou. I tady se ukazuje, jak je dobré být dobrým spojencem. Nikdy nevíme, kdy budeme solidaritu a podporu potřebovat,” sděluje pro Čtidoma.cz muž, o kterém se zároveň velmi vážně uvažuje jako o kandidátu na prezidenta ČR. Nenápadně se opřel i do současné hlavy státu Miloše Zemana, který dlouhodobě vytváří tlak na ředitele BIS Michala Koudelku.

„Je zřejmé, že konkrétní a detailní důkazy o zpravodajských zjištěních se z objektivních důvodů nedozvíme. Je to věcí důvěry v instituce a jejich představitele. A pokud si mám vybrat mezi důvěrou v plukovníka ve výslužbě Putina a ve (stále ještě) plukovníka Koudelku, mám jasno,” dodává generál Petr Pavel, který je zároveň bývalým náčelníkem generálního štábu Armády ČR.  

KAM DÁL: Amatérismus ruské propagandy: To nedokáží svému elitnímu agentovi napsat scénář dříve než za týden?