Bezpečnost a turismus: Čestlice přivítají první fórum hejtmanů zemí visegrádské skupiny

 

V Čestlicích u Prahy se dnes uskuteční první fórum hejtmanů zemí visegrádské skupiny. Pozvání přijali zástupci 37 regionů V4 a také Kyjevské oblasti na Ukrajině, německé spolkové země Porýní-Falc a z Vídně. Diskutovat budou mimo jiné o bezpečnosti, digitalizaci úřadů a turismu.

Jednání by se měli zúčastnit například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Mezi hosty jsou očekáváni také eurokomisařka Věra Jourová, prezident Fóra cestovního ruchu ČR Viliam Sivek a velvyslanci zemí V4.

Komplikace díky koronaviru

Mezi hosty měl být také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ve čtvrtek ale na twitteru oznámil, že ruší svůj program a bude pracovat z domova kvůli záchytu několika případů koronaviru na ministerstvu zahraničí. Příznaky nemoci nemá.

Otázky k řešení

Zástupci regionů chtějí jednat o bezpečnosti, kybernetické bezpečnosti a digitalizaci úřadů. Proberou i regionální rozvoj, cestovní ruch a ochranu kulturních památek. Dalšími tématy budou propojení institucí, inovace a chytré technologie, ochrana životního prostředí a spolupráce regionů v rámci Evropského výboru regionů, EU a V4.

KAM DÁL: Přifoukne připravovaná novela zákoníku práce i vaši peněženku? Mzdy mohou skokově vzrůst