Trapasy paní Jany. Ministryně Maláčová si chtěla rýpnout do tenistky Kvitové. A opět jí unikly souvislosti

Jana Maláčová cílí v rámci předvolebních slibů na zaměstnance státu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová se občas pustí do soudů, aniž by si ověřila všechna fakta. Nepochopitelnou trapností zakončila kontroverzní týden, který jí přinesl kritiku za předvolební přepadovku v továrně na výrobu žiletek. Maláčová se na twitteru opřela do tenisové hvězdy Petry Kvitové, která právě reprezentuje Česko na LOH v Tokiu. K útoku použila ministryně parodický účet, a i když si toho následně všimla, svůj posměšný názor nezměnila. 

/MALÁČOVÉ OKÉNKO/ To, že si sociální demokratka Jana Maláčová občas vytáhne "černého Petra" z klobouku trapnosti, si snad uvědomuje už i ona sama. Její přešlapy občas pobaví, někdy vyvolají dotazy, tentokrát ale šlápla hodně do autu. 

Na twitteru se často objevují tak zvané "parodické" respektive "fake" účty, které se tváří jako ty originální, jen mají občas přehozené písmenko v názvu nebo nenápadné upozornění, že nejsou spravovány očekávaným uživatelem. Jedním z takových účtů je i NERV - Národní ekonomická rada vlády, který opravdu existuje, a díky své aktivitě si vysloužil i parodický účet. Ten po úvodním ceremoniálu Letních olympijských her v Tokiu retweetnul zprávu od naší tenistky Petry Kvitové. Ta se v roli vlajkonošky po bodu basketbalisty Tomáše Satoranského dojala a na svůj twitter napsala: „Nejde slovy vyjadrit, jak moc jsem si to dnes uzila. Vzdy byla pro me cest reprezentovat a nest vlajku to jen umocnilo. Navzdy si to budu pamatovat. Ani maska nedokazala schovat usmev, ktery jsem po celou tu dobu mela. Dekuju, ze jste u toho byli se mnou...“

Parodický účet NERVu zprávu převzal a doplnil ji vlastním komentářem: „Nejde slovy vyjádřit, jakou bychom měli radost, kdyby Petra kromě vlajky nesla i daňovou odpovědnost ČR a neplatila daně v Monaku...“ A právě tento názor zaujal paní ministryni Maláčovou, která by si jistě velmi přála, aby všichni bohatí a úspěšní nesli daňovou zátěž, kterou nastavuje vláda, jíž je členkou.

Fake účet retweetla Maláčová vědomě

To, že Jana Maláčová převzala tweet parodického účtu, vyvolalo na sociální síti celkem pozdvižení. Dočkala se posměšků i několika upozornění, jestli si retweetnutí nepravého účtu vůbec všimla. Jenomže o den později se ukázalo, že to kandidátka pražské ČSSD v nadcházejících volbách věděla moc dobře. Na jedno z upozornění osobně odpověděla: „Haha, nerv by nikdy neco podobneho netweetoval; leda ze by spravu uctu sverili Ilone Svihlikove...“ napsala Jana Maláčová směrem k úču @jietienming, který je s 33 tisíci sledujících celkem úspěšným glosátorem českého bizáru. 

Ministryně Jana Maláčová si jistě může myslet, co chce, a má samozřejmě právo mít i vlastní názory. Je ale celkem úsměvné, že se právě tato dáma potřebuje navážet do někoho, kdo celý život tvrdě pracuje na tom, aby patřil k nejlepším ve svém oboru. Petra Kvitová je dvojnásobnou vítězkou grandslamového Wimbledonu, je také držitelkou bronzové olympijské medaile a i přes velmi těžké zranění, které utrpěla před pěti lety při brutálním napadení ve svém prostějovském bytě, se dokázala vrátit mezi nejlepší a právě v těchto dnech reprezentuje Česko na LOH v Tokiu. Bylo by snad podle paní ministryně lepší, aby Kvitová reprezentovala Monako, když své finanční záležitosti převedla právě tam?

Příjmy vs. náklady

Za změnu svého bydliště z Česka do Monaka to schytala Petra Kvitová nejvíce před sedmi lety. Tehdy se jí dokonce zastal prezident Miloš Zeman s tím, že jí tento krok nemůže nikdo zakázat. Jenomže Jana Maláčová sdílí názor zcela opačný a její ČSSD dokonce navrhuje milionářskou daň, jíž je ministryně sociálních věcí hlasitou propagátorkou. Napadly ji ovšem někdy důvody, proč do monackého knížectví Kvitová - a nejen ona - utekla? Ví ministryně o tom, že tam své daně odvádějí také Tomáš Berdych, Lucie Šafářová nebo Radek Štěpánek? Že jsou to zrovna tenisté, kteří mají ze všech sportovců jedny z nejvyšších nákladů na své trenéry, týmy a celý kolotoč, který jejich sport provází? A pokud by daňově spadali pod český systém, nejen že by neuplatili své týmy, ale nemohli by si dopřát ani tak kvalitní podmínky pro trénování. To vše je pro Janu Maláčovou zcela mimo její rozlišovací schopnost - vidí pouze hypoteticky uniklé miliony, které by ona ve své pozici dokázala jistě poctivě rozdělit po pětikorunách pro důchodce. 

Přejme nejen Petře Kvitové úspěch, přejme sportovcům medaile a přejme jim i finance. A pokud reprezentují naši zemi, přejme jim to vše dvojnásob. Jen hrstka z nich má u nás totiž takové podmínky, které se dají srovnat s těmi v jiných státech. Mnozí sportovci, kteří Česko proslavili po celé Zemi, si za své sportem vydělané peníze sotva postavili domy a zařídili domácnosti. Po skončení svých kariér musí i nadále pracovat, aby uživili své rodiny. Tenisté jsou výjimkou a tuto výjimku si rozhodně zaslouží. Vše si totiž platí od začátku svých kariér víceméně sami a tenisový svaz zajímají ti nejlepší jen ve chvíli, kdy jde o reprezentaci. Buďme rádi, že jsou všechny ty skvělé české hráčky, které nyní opanují nejlepší místa žebříčku WTA, ochotny hrát za svou rodnou zemi. A doufejme, že si Petra Kvitová nevezme výzvu Jany Maláčové, kterou za hranicemi Česka nezná kvůli jejím úspěchům nikdo, a nezmění si kromě bydliště také své občanství. 

KAM DÁL: Krainová, Verešová, Švantnerová a další: Jak si udržují dokonalou postavu?