Premiérův syn se otce nebojí. Může řádění Babiše juniora ovlivnit rozhodování voličů?

Expremiér Andrej Babiš si s ničím hlavu moc lámat nemusí. Jeho voliči mu budou věrni, i když je třeba usvědčen ze lži
 

O synovi premiéra Andreje Babiše je před blížícími se volbami hodně slyšet. Andrej junior překvapil návštěvou míst postižených tornádem na Moravě, kde strávil několik dní a pomáhal obětem této tragédie. Na twitter postuje velmi kritické vzkazy směrem ke svému otci a naposledy si získal pozornost veřejnosti, když pozval Miroslava Kalouska na pivo. Ten přijal a už si také společně přiťukli v pražské restauraci. Mohou tyto kroky premiérova syna ovlivnit voliče, kteří byli donedávna přesvědčováni, že je Andrej Babiš jr. psychicky nemocný člověk a byl pouze zneužit českými novináři? 

O existenci staršího syna premiéra Andreje Babiše se celé Česko dozvědělo ve chvíli, kdy jej ve Švýcarsku našli dva novináři a natočili tajně jeho odpovědi na otázky, týkající se kauzy Čapí hnízdo. Premiérovi se tento krok hrubě nelíbil, obvinil média z hyenismu. Informace, které se o Andreji Babišovi jr. objevovaly jako vlaštovky, ale stále více šokovaly celé Česko.

Schylovalo se k obrovskému skandálu, avšak příchod první koronavirové vlny jako by odvál mladého Babiše do ústraní. Řízený únos na Krym, falešné psychologické posudky a nakonec i šachová partie syna s otcem, který vážil cestu do Švýcarska, aby uťal jeho komunikaci s médii, odsunul na vedlejší kolej veřejného prostoru strach z neznámé nemoci. 

Podpora "pražské kavárny"

Andrej Babiš jr. vydržel mlčet déle než rok. Už to vypadalo, že jeho otec zařídil, aby se již nikdy s žádným novinářem z Česka nespojil. Jenomže mladý muž v posledních měsících ukazuje, že strach není zrovna vlastnost, která by mu byla vlastní. A jelikož ucítil podporu přinejmenším u "pražské kavárny", která už po první vlně kauzy volala po odpovědnosti pro pana premiéra, pustil se do nelítostného boje s vlastním tátou, který je dle jeho slov zločinec a zbabělec.

Nebál se být otevřený ve dvou obsáhlých rozhovorech, sám dokonce spustil webovou stránku, v jejímž obsahu vysvětluje, jak to bylo s Čapím hnízdem i jeho únosem na Krym manželem MUDr. Protopopové, osobní známé premiéra Babiše. Popisuje i příkoří, jaká mu pozice "syn Andreje Babiše" v jeho životě přinesla. Založil si twitter, kde na otce kriticky útočí a zároveň velmi vtipně a s nadsázkou komentuje jeho kroky. Když parodoval fotografie Babiše s ministryní Schillerovou ze vsi zpustošené tornádem, stal se miláčkem sociálních sítí na účtech zarputilých nevoličů hnutí ANO. 

Proč premiér mlčí? 

Jak takové aktivity přijímají Babišovi obdivovatelé? Vnímají vůbec, co jeho syn říká, a jsou ochotni či schopni detekovat, že se o premiérovi dozvídají informace, které do veřejného prostoru pouští člen jeho rodiny? Proč média, jež mají k premiérovi přístup, jej se závažnými informacemi nekonfrontují? „Dotazy na pana Babiše ohledně syna by asi z hlediska novinářů byly dost kontraproduktivní, protože Babiš by z nich udělal "hyeny“, které zneužívají synovo zdraví. Stejně tak může zpochybňovat upřímnost a pravdivost vyjádření, vzhledem k uváděné schizofrenii,“ domnívá se politoložka Vladimíra Dvořáková, která pro čtidoma.cz aktuální dění kolem Babiše jr. rozebrala a doplnila: Premiér fakticky sám diagnózu uvedl již při předchozím skandálu (to neudělali novináři), takže to, že se k tomu nevyjadřuje, může vždy zdůvodnit právě synovou nemocí.“ A právě toto může mít stále vliv na Babišovy voliče, kteří jednoduše juniorovi nevěří, neboť jej považují za nemocného, navíc médii či opozicí zmanipulovaného člověka. 

Junior se nevzdává

Andrej Babiš jr. se přesto nehodlá stáhnout do ústraní, naopak stále více zatápí pod kotlem, v němž by se měl zřejmě uvařit právě jeho otec. Jeho prohlášení i vzkazy rozhodně nevyznívají jako výmysly někoho, kdo trpí schizofrenií a potřebuje odborný lékařský dohled. Přesto musíme uznat, že premiéru Babišovi mohl jeden tweet připadat tak, že se jeho synovi snad i přitížilo. „Rozhodl jsem se, že se omluvím panu Miroslavu Kalouskovi za neslušné výrazy Andreje Babiše, že je “ožrala a zloděj zlodějská”, který “zabil lidi cez padáky”. Pane @kalousekm, omlouvám se Vám a zvu Vás na pivo. Andrej Babiš.“

A to ještě senior netušil, kam až tato veřejná hra jeho syna dojde. Miroslav Kalousek totiž pozvání přijal a jen o dva dny později už s juniorem postovali na své účty fotografie ze společného setkání nad půllitrem

Babiš junior přijímá v posledních dnech pozvání k setkání s různými osobnostmi stále častěji. Naposledy se potkal se senátorem Davidem Smoljakem i kontroverzním starostou pražských Řeporyjí Pavlem Novotným, kterému přinesl na setkání koblihy. Ten k fotografiím připsal velmi trefnou poznámku: „Venku s řetězem jsem vítal JEN @ZdenekHrib! Výsada primátora. Ale mám statečného, DUŠEVNĚ ZDRAVÉHO kámoše @andrejbabisjr. Přijel osobně převzít medaili. Zasloužil si přijetí s nejvyššími poctami! PS: Hledá se CZ psychiatr, co udělá posudek a nebojí se Bureše!“

Svůj twitter využívá Andrej Babiš jr. hojně ke komentářům zpráv či novinových článků, v nichž se vrací k informacím z roku 2018, kdy se o jeho osudu začalo v Česku psát. Uvádí věci na pravou míru, respektive sděluje veřejnosti svou pravdu a pohled na to, jak se některé události odehrály. Je evidentní, že se snaží lidem v Česku před blížícími se volbami říci, že jim vládne člověk bez skrupulí, který pro svůj vlastní prospěch udělá cokoli. I proto jsme položili politoložce Vladimíře Dvořákové dotaz, zda mohou aktivity premiérova syna ovlivnit jeho voliče. „Celkově se nedomnívám, že by vyjádření juniora mělo větší vliv na voliče, ale paradoxně v momentě, kdy by se to využilo proti seniorovi, tak by to Babiše seniora spíše posílilo.“ 

KAM DÁL: Ministryně Babišovy vlády, ta má času! Maláčová odepisuje na oplzlé vzkazy a dává sbohem velvyslancům.