Porostou dále ceny elektřiny? Na jak dlouho je fixovat a kdy se to naopak nevyplatí, vysvětluje ředitel dceřiné společnosti PRE

Panika momentálně není na místě. Důležité je naopak zachovat chladnou hlavu
 

Už skoro rok kontinuálně rostou ceny elektřiny a plynu. Spotřebitelé, kteří v poslední době změnili dodavatele nebo kterým skončila fixace, museli přejít na nové, vyšší ceny. Mnohem větší šok se však odehrál začátkem října, kdy raketově vzrostly ceny na české energetické burze PXE. Nicméně situace je obdobná v celé Evropě nevyjímaje hlavní energetickou burzu EEX.

Jakmile se to spotřebitelé dozvěděli, vzali kontaktní centra doslova útokem a snažili se na poslední chvíli "získat" nízkou cenu na další období – změnou dodavatele nebo zafixováním se na určité období, případně kombinací obojího.

To byla poslední kapka pro řadu dodavatelů jak elektřiny, tak plynu. Hromadně začali měnit své ceníky, protože nově příchozí spotřebitelé dodavatelům rychle vyčerpali nakoupený limit cenově velmi výhodných megawatthodin.

Viníkem je "hlad"

Po několika dnech se situace na burze mírně uklidnila. Po jednom divokém týdnu začaly ceny na burze klesat, ale trh zůstal nervózní, což nakonec vedlo k tomu, že někteří dodavatelé energií přestali nabízet energie novým zákazníkům a někteří skončili úplně. Další dodavatelé – včetně těch poslední instance, kteří nahradili padlé alternativní dodavatele – spotřebitelům nabízejí v nových cenách energie třeba i třikrát dráže, než bylo obvyklé.

Nervozitu způsobila souhra několika faktorů: start topné sezony, zpřísnění limitů emisních povolenek, letošní menší produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů, dostavba plynovodu Nord Stream 2 a obrovský "hlad" po energiích v Číně, která aktivně vykupuje uhlí, plyn a jiná fosilní paliva, která jí umožní generovat elektřinu.

Aktuálně zvolená dlouhodobá fixace není správnou cestou

Rozkolísaná situace na trhu s energiemi je velmi zrádná jak pro dodavatele, tak pro spotřebitele. Zdražují-li energie v době, kdy mají zákazníci uzavřenou cenu na několik let, tak na tom vydělávají. Aktuální růst cen tedy spotřebitelům logicky velí zvolit co možná nejdelší fixaci. Jenže aktuální nestabilita trhu je obrovská.

„Nikdo nemáme křišťálovou kouli, a tak nevíme, jak se budou tak rychle dosažené rekordní ceny dále vyvíjet. Nicméně tipuji, že v nejbližších týdnech se budou na vysokých úrovních držet, mohou i dále růst,“ komentuje situaci Michal Kulig, ředitel společnosti Yello, která je dceřinou společností PRE (Pražské energetiky – jednoho z nejvýznamnějších dodavatelů energií v ČR a zároveň dodavatelem poslední instance elektřiny) a jako alternativní dodavatel energií působí na českém trhu devátým rokem.

Fixovat cenu na dlouhou dobu je podle něj v tuto chvíli ožehavé, protože pokud se tuto energetickou krizi podaří dostat rychle pod kontrolu, zasmluvní zákazník zbytečně vysokou cenu. „Spotřebitelům, kteří aktuálně řeší cenu a fixaci, doporučujeme zachovat chladnou hlavu a zvolit jednoletou, maximálně dvouletou garanci i v současné cenové úrovni. Obzvlášť pokud se jim zdá cena dobrá ve srovnání s jinými dodavateli,“ dodává Michal Kulig.

Dobrý dodavatel ceny spotřebitelům reviduje

Podle Kuliga je vždy třeba pečlivě zvážit nabídky krátkodobých cen kopírujících každodenní vývoj na burze, které se nyní začaly objevovat. Jejich ohromná výhoda je v tom, že zákazník začne okamžitě profitovat z poklesu cen. Na druhou stranu tím na sebe plně přebírá riziko veškerých cenových výkyvů, k nimž na trhu dochází, a proto by měl zvážit, zda je schopen ho nést.

Panika je pochopitelná, ale rozhodně platí dvakrát měř, jednou řež. „Jednáme fér, takže už před několika týdny jsme změnili ceníky. Jestliže se smlouvy po nějaké době ukážou pro zákazníky jako nerentabilní, protože například zasmluvněné ceny budou příliš vysoké a aktuální ceny o hodně klesly, smlouvy zrevidujeme a doporučíme provést pro ně výhodnější změnu,“ zakončuje Michal Kulig.

KAM DÁL: Když imunitní systém napadá vlastní tkáně. Profesor Mareš vysvětluje, jak předcházet roztroušené skleróze.