Zdravé dýně: Pomáhají proti mnoha nemocem

Dýně mají mimo jiné i vysoký obsah hořčíku, který je důležitý pro kvalitní spánek
 

Dýně brzy budou na každém rohu. Neměli bychom si je ale spojovat pouze s výrobou strašidelných lucerniček, ale především je zařadit do naší stravy. Jsou totiž extrémně výživné, mají mnoho zdravotních benefitů a lze je jíst po celý rok.

Je to druh ovoce, který má velmi nízký obsah tuku, sacharidů a kalorií, takže je vhodné téměř pro každého, kdo se chce zdravě stravovat, včetně lidí na dietě.

Mají vysoký obsah zdraví prospěšné vlákniny a jejich dužina a semena jsou plné mikroživin. Obsahují velké množství vitamínů a minerálů (vitamín A, C, E, B1, B2, B6, B12, draslík, železo a hořčík). Dýňová semínka jsou dokonce odborníky na výživu považována za superpotravinu, protože jsou plná mikroživin.

Cukrovka

Pokud máte cukrovku, pravděpodobně byste měli dýni do svého jídelníčku zařadit. Je vynikající volbou pro diabetiky a osoby se zvýšenou hladinou cukru v krvi, protože jim může pomoci s její regulací.

Spánek

Dýně je skvělým zdrojem hořčíku, který je pro spánek nesmírně důležitý. Výzkumy dokazují, že jeho nedostatek může negativně ovlivňovat jeho kvalitu.

Tato živina totiž pomáhá našemu tělu regulovat hladiny mozkových neurotransmiterů. Nedostatek hořčíku je poměrně vzácný, ale může se objevit u starších lidí, pacientů s diabetem 2. typu a nebo u těch, kteří mají gastrointestinální problémy.

Krevní tlak

Hladina hořčíku v krvi je důležitá také pro kontrolu krevního tlaku. Dokazují to mnohé studieKrevní tlak má s vyšším příjmem hořčíku tendenci klesat. Je tedy pravděpodobné, že zařazení většího množství dýní do jídelníčku vám pomůže s jeho regulací.

Kardiovaskulární onemocnění a menopauza

Menopauza zvyšuje riziko zúžení koronárních tepen, je proto velmi důležité, aby si ženy v menopauze hlídaly hladinu cholesterolu v krvi.

K tomu vám také může pomoci pojídání dýní. Studie dokazují, že pravidelná konzumace dýňového oleje má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a také způsobuje nárůst HDL, tedy "dobrého" cholesterolu a snížení krevního tlaku.

Močový měchýř

Pokud máte přecitlivělý močový měchýř, dýně vám pomůže ho udržet pod kontrolou, jak dokazují výzkumy.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Těchto pár jednoduchých zvyků vám může prodloužit život. Vědci dokázali, že to funguje.

Klíčová slova: