Jste druhá Krnáčová, půjdeme proti vám. Místopředseda KDU-ČSL se pustil do primátora Hřiba, co ho tak naštvalo?

Poslední rok Zdeňka Hřiba v čele Prahy, nebo se mu podaří veřejnost přesvědčit o smysluplnosti pirátské politiky?
  |   názor

Pražská ODS si do čela zvolila Marka Bendu, do kterého se téměř okamžitě pustil pražský primátor Zdeněk Hřib. Šéfa metropole zase rychle "usadil" europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Je to začátek kampaně před komunálními volbami, které se budou konat příští rok?

Pražskou ODS další dva roky povede dlouholetý poslanec Marek Benda. Vystřídal starostu městské části Praha 9 Tomáše Portlíka, který se podle svých slov chce soustředit na práci související s předvolební kampaní do komunálních voleb, které se uskuteční příští rok. „Máme ambici i potenciál ve volbách zvítězit,“ nechal se slyšet Portlík bezprostředně po volbě v pražském hotelu Step.

Hloupá komunikace a ztráta času

A jak to vypadá, předvolební poměřování sil už začalo. Proti Bendovi totiž na twitteru vystoupil primátor Zdeněk Hřib: „Pražská ODS si zvolila za předsedu člověka, který chce zakázat rozvody. Gratulujeme Marku Bendovi a slibujeme, že uděláme maximum proti návratu do středověku. Jsem rád, že pražská ODS už se nijak netají svým extrémně konzervativním směřováním.“

 

 

Přestřelil šéf metropole? Reakce pod příspěvkem ho příliš nechválí, spíš naopak. Tím spíš, že veřejností stále ještě rezonuje analýza, kterou si vedení Pirátů udělalo a ve které odsuzuje údajné nevhodné chování hnutí STAN před sněmovními volbami. „Podle mého názoru už si žádnou analýzu na výsledek voleb nedělejte. Když vidím vaši hloupou komunikaci, je to fakt ztráta času,“ reagoval na Hřiba europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Ježiš, jak já se těším, až dostanou příští podzim nařezáno. Tohle jsou strašné žvásty. Už mi tam chybí jen nadvláda bílého muže,“ doplnil zastupitel Prahy 6 Petr Ayeboua.

Vy jste ten důvod

Podle Zdechovského je právě Hřib důvodem, proč KDU-ČSL půjde v komunálních volbách proti Pirátům. „Stala se z vás druhá Krnáčová, namísto řešení problému Prahy jen kopete.“ Je to jasný vzkaz - předvolební kampaň začala, jste našimi soupeři.

„V dalších volbách budeme pochopitelně usilovat o post primátora, protože pokračování stávající situace bych považoval za výsměch obyvatelům Prahy. Rozumím frustraci z překvapivě špatného výsledku ve sněmovních volbách, ale místo obviňování by měli soustředit svou energii na ulehčení života lidem v Praze. Dostali obrovskou příležitost předvést, co umí, ale dopadlo to bohužel bez viditelnějších úspěchů,“ řekl Čtidoma.cz Zdechovský.

Může Hřibův atak nějak ohrozit vyjednávání o nové vládě, kde si Piráti se čtyřmi získanými mandáty nemohou příliš vyskakovat? Spíš ne, protože komunální a celostátní politika jsou dva téměř odlišné světy. Přesto jde o další zvláštní signál pod pirátskou vlajkou...

Souhlasíte s pirátskou politikou v Praze a s tím, jak metropoli vede Zdeněk Hřib?

Ano
33% (29 hlasů)
Ne
55% (48 hlasů)
Je mi jedno, kdo stojí v čele Prahy
13% (11 hlasů)
Celkem hlasů: 88

KAM DÁL: Europoslanec Zdechovský: Babišova vláda nese odpovědnost za zpackanou očkovací kampaň, nezmohli se prakticky na nic.