Komunisté jí zakázali návrat do vlasti, kariéru architektky udělala v zahraničí. Eva Jiřičná oslavila 80 let

Česko-britská architektka Eva Jiřičná slaví 80. let
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pro práci česko-britské architektky a designérky Evy Jiřičné je charakteristická kombinace skla, oceli a betonu. Na první pohled tyto nesourodé materiály v jejím pojetí získávají nadčasový vzhled s puncem originality, v němž hlavní roli hraje světlo. Eva Jiřičná tvorbou pronikla mezi špičku ve svém oboru, její architektonická díla znají po celém světě. Jak se stalo, že rodačka ze Zlína zakotvila až v Londýně?

Rodným městem Evy Jiřičné je Zlín, kde se 3. března 1939 narodila v jednom z klasických baťovských domků. O čtyři roky později se společně s rodiči přestěhovala do hlavního města. V Praze vystudovala nejprve ČVUT a potom Akademii výtvarných umění v ateliéru českého architekta, návrháře a malíře Jaroslava Fragnera a začala pracovat v ÚBOK (Ústav bytové a oděvní kultury). Ve svých 29 letech se jí naskytla možnost stáže v Londýně, kterou využila. To ovšem netušila, že jí československé úřady v roce 1968 zabrání v návratu do vlasti.

Zahraniční aktivity

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. Nezáviděníhodnou situaci nakonec Eva Jiřičná dokázala obrátit ve svůj prospěch. Nastoupila do Ateliéru Louis de Soisson a dlouhých třináct let pracovala na projektu velkého přístavu v Brightonu. Tam pomalu vznikal umělý kus země tím, že se montovaly ocelové stěny, stavěly viadukty a do vody lil beton. Křehká žena ze střední Evropy strávila tyto roky v holínkách a v partě převážně mužských kamarádů, od nichž se hodně naučila.

Později se Eva Jiřičná věnovala designu a návrhům interiérů luxusních obchodů, restaurací, nočních barů nebo klenotnictví, a to nejen v Londýně, ale také v New Yorku. Proslavila se také díky návrhům skleněných schodů a její stavby jsou plné high-tech prvků. Kov a sklo jsou pro ni primárními materiály, jimž rozumí a z nichž umí vytvořit krásné a obdivuhodné stavby a interiéry. Mezi jejími klienty najdete bohaté byznysmeny i šlechtice. Pracovala mimo jiné i pro značky Hugo Boss, Vidal Sassoon nebo Kenzo a navrhla autobusový terminál  Canada Water v Londýně nebo klenotnictví Harrods fine tamtéž.

Současná práce pro Zlín

Podle návrhů Evy Jiřičné bylo v jejím rodném Zlíně vybudováno multifunkční Kongresové centrum, které bořilo mýty o tom, že pro Zlín jsou typické hranaté budovy. Půdorys této železobetonové stavby je oválný a v prostoru se stává výraznou a nepřehlédnutelnou dominantou. Ještě zajímavější než skleněná fasáda je jeho střecha inspirovaná jednobuněčnou rozsivkou.

Vedle Kongresového centra architektka Eva Jiřičná navrhla pro Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně budovy Fakulty humanitních studií a Univerzitní centrum s knihovnou, které je současně sídlem rektora a které využívá pasivní energetický systém.  

Ostatní stavby v České republice

Mimo jiné najdete v Praze v Královské zahradě na Hradčanech podle návrhu Evy Jiřičné Oranžerii postavenou ve stylu high-tech, která je využívána k pěstovávání pokojových květin, jež jsou určené pro výzdobu reprezentativních místností Pražského hradu. Provoz skleníku řídí počítač, jenž zajišťuje ovládání stínících žaluzií, osvětlení, větrání i zavlažování. V Brně stojí lávka pro pěší, kterou Eva Jiřičná navrhla, a v Mariánských lázní Dům Sněžka.

Osobní život

Eva Jiřičná byla krátce vdaná, svůj osobní život na deset let spojila s Janem Kaplickým, s nímž žila. Je vegetariánka a věnuje se pravidelnému cvičení jógy. Žije ve Velké Británii, ale cestuje po celém světě a stále navštěvuje i svou rodnou zemi. Vlastní ateliéry má v Londýně i v Praze.

Z rukou královny Alžběty převzala Řád britského impéria a v roce 2011 od Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně čestný doktorát. Je také nositelkou ceny Jane Drewové, kterou obdržela v roce 2013 ve Velké Británii za mimořádný přínos k postavení žen v architektuře. Za své celoživotní dílo v oboru architektury a za celoživotní šíření dobrého jména svého rodiště získává Eva Jiřičná také Cenu města Zlína za rok 2018.