Sázkařské impérium a ropné doly. Karel Komárek vydělal miliardy díky půjčce od otce

Karel Komárek ovládá primárně obor loterie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jméno Karel Komárek mladší je dnes v Česku synonymem hlavně loterie, ropy a plynu. Dnes čtvrtý nejbohatší Čech podle žebříčku časopisu Forbes sice ve výdělku stagnuje, ale majetek v hodnotě 67 miliard korun je pro většinu z nás stále nepředstavitelným bohatstvím.

Když si v roce 1992 půjčil od svého otce 300 tisíc korun, aby rozjel podnikání v oboru potrubních součástek zvaných armatury, pravděpodobně ani jeden z nich netušil, do jakých rozměrů se rozroste jmění mladého začínajícího podnikatele. Jaká cesta vede od potrubí k sázkovým kancelářím?

Řidič, skladník, podnikatel

Začátky jsou těžké v každém oboru. U podnikání to platí dvojnásob. Karel Komárek mladší by mohl vyprávět, kdyby tedy chtěl. Když v 90. letech startoval rodinný podnik armaturami a plynovými kotli, musel se ujmout role řidiče, skladníka, dělníka a ředitele v jedné osobě.

Ať už vůči lidem, kteří zbohatli v divokém období privatizace, cítíte závist, zášť či podezření, že se k jmění dostali nelegálním způsobem, musí se jim uznat nekompromisní cílevědomost.

Když se po čtyřech letech tvrdého podnikání od podlahy změnila jeho firma M.O.S. Hodonín na společnost Moravia systems, která následně se Slovenským plynárenským priemyslom vytvořila firmu SPP Bohemia, byla cesta k bohatství skrze privatizaci zcela otevřená.

Firma KKCG, kterou založil v roce 1995, dnes spravuje nesčetné množství podnikatelských aktivit, jež jsou základem miliardového bohatství Karla Komárka mladšího.

Zase ta privatizace

Během privatizace ovládla firma SPP Bohemia v čele s Komárkem Moravské naftové doly a dodnes je tak největším tuzemským těžařem ropy a plynu.

V té době už si budoval svoji firmu KKCG, která kromě ropy a plynu rozšiřovala svůj podnikatelský zájem na investiční obory. Firma postupně svůj rádius rozšířila po celém světě. Jejími partnery jsou známé korporátní značky jako Siemens, OMV, ale také Čepro, ČEZ a PPL.

Hlavní díl svých miliard však získal v oboru loterie. Dnes se Komárkovy loterijní společnosti nacházejí od jihu Evropy až po Českou republiku. Patří do nich řecký OPAP, chorvatský SuperSport, italské Lotto, rakouské Casinos Austria a u nás nejznámější Sazka.

Všechny zmíněné společnosti patří pod Sazka Group, kde Karel Komárek mladší drží 74 procent vlastnického podílu. Dnes jsou dvě třetiny byznysu jeho firmy KKCG opřené právě o hazard. Není tak od věci přisoudit Karlu Komárkovi přízvisko Král hazardu. Jeho aktivity tím ale zdaleka nekončí.

Proletět se s Fischerem

Převzetí moci nad Sazka group nebyla vůbec snadná záležitost a její koupi doprovázelo několik soudních sporů. Investiční skupina Penta, která měla o Sazku z rukou skupiny PPF také velký zájem, nakonec zaplakala a svůj smutek se rozhodla řešit i u soudu.

Nic naplat, Karel Komárek mladší nakonec započal novou kapitolu tradiční sázkové kanceláře, ale oborů a firem, které ovládá, je mnohem více. Investovat totiž čtvrtého nejbohatšího Čecha baví a nemusí se zrovna jednat o stírací losy či ropná naleziště.

V jeho bohatém a pestrém portfoliu bychom našli i cestovní kancelář Fischer, která i přes obrovský impakt nezávislého a nízkorozpočtového lítání do zahraničí v roce 2017 zvyšovala svoje zisky. Dovolená s Fischerem tak má stále co nabídnout, alespoň Češi si to myslí.

Velmi zajímavý je Komárkův zájem v nových technologiích. Je totiž vlastníkem významné IT firmy s názvem Cleverlance Enterprise Solutions či AUTOCONT. Být miliardářem ale také znamená myslet na svoje svědomí. Když už mám tolik prostředků, tak přece musím společnosti něco vrátit.

Kulturní Komárek

Pro miliardáře je kultura zábavným koníčkem. Jen málokdo ze špičky českého byznysu nevlastní nějaké to milionové umělecké dílo. Mít v trezoru svého Picassa však nestačí. Je totiž třeba pustit žilou tam, kde to někdo uvidí.

Veškeré mecenášské aktivity zaštiťuje Karel Komárek Family Foundation, která podporuje například mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha, nadace Proměny a dnes stojí v čele Kennedy Center v U.S.A.

Karel Komárek mladší je na veřejnosti vidět minimálně a většinou se jedná o příležitosti kulturního charakteru ve zmíněných projektech, které aktivně jako rodina podporují.