Milionové hodiny nejbohatšího člověka na planetě. Jeff Bezos je vizionář s netradičními nápady

Jeff Bezos je nejbohatší člověk na světě. Svoje peníze investuje do velmi zajímavých nápadů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už ve velmi nízkém věku projevoval svoji genialitu, která následně nabobtnala do takové míry, že je dnes Jeff Bezos - majitel a zakladatel Amazonu - nejbohatším člověkem na naší planetě. Co však o tomto vizionáři možná nevíte? 

Někdy jsou to legendy, ale často se jedná o holý fakt. Mnoho gigantických společností, které udávají běh doby, vznikly v americké garáži s minimálními prostředky. Stejně jako Apple Steva Jobse, tak i Amazon.com Jeffa Bezose vznikl tam, kde normálně parkují auta. V roce 1994 se tak začala budovat firma, která je dnes jedním z největších internetových obchodů na světě. Jinak by také její zakladatel, prezident a výkonný ředitel nemohl být nejbohatším člověkem na planetě Zemi. 

Dnes se jeho majetek pohybuje okolo gigantické částky 118,5 miliard dolarů. Firma Amazon.com stále roste a tím pádem také i bohatství muže, jenž už svoji genialitu prokazoval ve velmi nízkém věku. Co však o tomto vizionáři z USA pravděpodobně nevíte? 

Bezos? 

Jeden zajímavý fakt se pojí hned k jeho jménu a původu. Matka Jeffa Bezose ho porodila v pouhých 17 letech a manželství s jeho otcem Tedem Jorgensenem vydrželo pouhý rok. Otec odešel od rodiny a matka si velmi brzy našla nového partnera, kubánského imigranta Miguela Bezose, za kterého se také provdala. 

Miguel Bezos Jeffa adoptoval za vlastního a stejně tak poctivě se choval jako opravdový otec. Biologický táta ztratil kontakt se synem a Jeff pochopitelně přijal jméno po svém adoptivním otci. Perličkou na celém příběhu je, že když byl Ted Jorgensen zpovídán novinářem na život svého biologického syna, ten vůbec nevěděl, že je z něj tak úspěšný podnikatel. 

Technický génius

Každá velká osobnost má svůj kultovní příběh, který ho tak nějak charakterizuje a mýtyzuje. Steve Jobs neměl v domě žádný nábytek a Jeff Bezos byl zase technicky nadaný již ve třech letech. Údajně si pomocí šroubováku rozebral celou postýlku, protože mu byla normální postel prostě pohodlnější. 

Svůj technický talent pravděpodobně zdědil po dědečkovi z matčiny strany, který jako inženýr pracoval pro americkou vojenskou výzkumnou službu. Nebylo tak překvapivé, že mladý Bezos si v pozdějším věku vyrobil svou malou osobní laboratoř. Nadání potvrdil i na studiích, kdy nejdříve studoval fyziku na prestižní univerzitě v Princetonu, ale později přestoupil na informatiku, kde také exceloval. 

Nesmrtelné hodiny

Nejbohatší člověk světa si také může dovolit investovat. Projekt „The Clock Of The Long Now” je jeden z těch, kde neexistuje ambice potenciálního výdělku. Jde totiž o hodiny, které by měly vydržet dlouhých 10 000 let, tikají jednou za hodinu a kukačka vyletí jednou za 1 000 let. 

Prototyp byl veřejnosti představen v roce 1999, ale Jeff Bezos chce svými vizionářskými nápady a hlavně finančními prostředky přispět k tomu, že tyto hodiny budou opravdu v reálné velikosti. Do dnešního dne do hodin investoval 40 milionů dolarů (868 milionů Kč).

Hlavní myšlenka tkví v tom, že by hodiny měly přežít všechny živelné katastrofy, včetně lidského rabování. Tím se způsob výroby musí omezit na technologie, které se používaly v době bronzové. Pro projekt věnoval i svůj pozemek na ranči v Texasu. 

Bezos však neutápí peníze jen ve zvláštních hodinách, ale také ve vesmírném programu. Kromě toho, že v roce 2012 financoval expedici, která ze dna Atlantského oceánu vyzdvihla část rakety Saturn V. z mise Apollo 11, vlastní také kosmickou společnost Blue Origin. Ta má ambici v dohledné době pořádat za dostupné ceny výlety do vesmíru. Díky tomu je také jedním z největších vlastníků půdy v USA, protože jeho vesmírné středisko se rozkládá na 670 km2. Celkově však disponuje pozemky s rozlohou 1 173 km2.