Hrdina, kterého umlčeli. Rodina mrtvého lékaře slyšela od úřadů jenom omluvu

Čínský oční lékař Li Wen-liang byl umlčeným hrdinou
 

Čínský oční lékař Li Wen-liang byl jeden z prvních, kteří upozornili na nový druh nemoci, podobné nebezpečnému viru SARS. Když koncem prosince sdělil své obavy kolegům, zaměřila se na něj policie, aby ho umlčela oficiálním prohlášením. Místo okamžité reakce úřadů se stal pravý opak. Jak dopadl smutný „hrdina koronaviru”?

Hluboká omluva. Tak uzavřela Čínská komunistická strana smutný případ lékaře, který byl policií umlčen za to, že na konci prosince upozornil na nový druh viru, který aktuálně v pandemickém rozsahu zaměstnává celý svět. Lékař Li Wen-liang jako jeden z prvních společně s dalšími sedmi kolegy na nebezpečný vir upozornil skrze sociální sítě. 

Jeho vzkaz, který byl adresován kolegům, se dostal na veřejnost a policie ho obvinila z šíření poplašné zprávy. Byla mu udělena důtka a jeho poznatek byl důkladně upozaděn. Čas však ukázal, jak velká to byla chyba v podstatě pro celý svět. 

Hon na doktory

Oční lékař Li Wen-liang pracoval v čínském městě Wu-chanu, které se stalo epicentrem a místem odkud se nový vir SARS-Cov-2 rozšířil do celého světa. Tento muž velmi brzy jako jeden z prvních odhalil, že se nejedná o běžné onemocnění, ale naopak si všiml podobnosti s epidemií SARS, která se v Číně objevila v roce 2003. 

Svým kolegům tak přes čínskou aplikaci WeChat poradil, že je žádoucí nosit kvůli nakaženým pacientům ochranné oděvy, a to kvůli několika pacientům z wuchanského trhu. Zároveň kolegům sdělil, že se obává epidemie. 

Celá konverzace se velmi brzy dostala na veřejnost a to skrze aplikaci Weibo, což je vlastně čínská obdoba Twitteru. Lékař se tak velmi rychle stal terčem zájmu policistů. Slova o epidemii si místní úřady vykládaly jako šíření poplašné zprávy. Byl donucen podepsat dokument, kterým se přiznává, že narušil veřejný pořádek nepravdivými informacemi. 

Nebyl však jediným lékařem, kterého se pokusila výkonná moc umlčet. Je samozřejmě otázkou, zda už si úřady uvědomovaly, jaký problém lítá ve vzduchu. Pokud ano, tak byl tento postup vražednou tečkou mezi oči. 

Město v karanténě

Nikdo tak nedbal rad a nepohodlné názory nikdo nevyslyšel. Lékař Li Wen-liang se stal obětí uklízecí čety. Čína tak v prvních dnech epidemie přišla o příležitost získat nad virem kontrolu, i přestože dostala několik odborných rad od lékařů. 

Zamést vir pod koberec se však nevyplatilo, což vidíme všichni na vlastním příkladu. Z Číny se koronavirus dostal do celého světa. Karanténa Wu-chanu přišla až v průběhu ledna, což už bylo v rámci nákazy pozdě. 

Zmiňovaný lékař Li Wen-liang byl nakonec také nakažen a nemoci 7. února podlehl. Vzhledem k tomu, že se jednalo o smutný osud člověka, který se stal hrdinou v boji proti koronaviru, byla jeho smrt pro čínské úřady a média velmi citlivou záležitostí. 

Nejdříve byla jeho smrt zveřejněna a následně dementována, aby byl nakonec opravdu uznán za zemřelého. Policie, která lékaře umlčela, dostala exemplární trest a rodina dostala od úřadu finanční příspěvek na pohřeb a kompenzaci za úraz na pracovišti. 

Absurdní pomoc rodině po neuvěřitelném koronavirovém šílenství se stala symbolem odporu a kritiky. Překvapivě toto téma na sociálních sítích odolávalo jinak běžné cenzuře. Jeden vzkaz z čínského Twitteru hovoří za vše: Wuchanská vláda dluží Li Wen-liangovi omluvu. Ta hluboká už přišla, ale díky včasnému zachycení a upozornění zemřelého lékaře mohl dnes svět vypadat úplně jinak.

KAM DÁL: Pendleři mají utrum, kompenzace nedostanou. Cestovat mezi českými městy přitom můžete bez problémů