Krutý osud slavné kuchařky Rettigové: Doplatila na obezitu a stát se na ni vykašlal

Osobně se stýkala s vlastenci, s Františkem Palackým, s Josefem Jungmannem, Pavlem Josefem Šafaříkem a dalšími. S mnoha vlastenci vedla korespondenci
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Česká kuchyně, talíře plné dobrot. To se většině z nás vybaví při vyslovení jména Magdalena Dobromila Rettigová. Stojí za ní ale i drsný příběh plný zvratů a dramatických událostí. I její smrt měla do romantických představ dobrotivé kuchařky hodně daleko. Buď jak buď, patří mezi nejvýznamnější postavy naší gastronomie.

Královna českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová je zcela pochopitelně vnímána jako jedna z důležitých postav národního obrození. Stala se vychovatelkou dívek, a to v mnoha oborech. V hospodaření, vaření, domácích pracích, ale také v české literatuře. Konzervativní řád domácnosti, který už dnes tolik neplatí, měl tehdy pro české dívky obrovský význam. Ona sama však byla napůl Němka. Kdy se v ní probudila česká hrdost a proč její život skončil tragicky? 

Nešťastné dětství

Velmi brzy Magdaleně zemřel otec a její matka k ní neprojevovala příliš horlivého citu. Po smrti své sestry se s matkou přestěhovala z rodných Všeradic do Plzně. Odmala bylo evidentní, že Magdalena je velmi inteligentní. Do školy však nastoupila až v deseti letech. Rodinný přítel Eugenius Frank ji však vedl k četbě a katolické víře. Výchova byla vedena v němčině a Magdalena do svých osmnácti let neuměla mluvit česky. 

Když se Rettigová přestěhovala do Prahy, velké město ji očarovalo. Zároveň musela u tety prací přispívat na živobytí. Starala se o domácnost a pomáhala matce vydělávat peníze. Zásadní pro ni bylo setkání s jejím budoucím manželem. 

Obrozená Češka

Byť byla její maminka české národnosti, žila do svých osmnácti let jen v německojazyčném prostředí. Zlomové pro ni tedy bylo setkání s budoucím manželem a českým buditelem, spisovatelem, právníkem a překladatelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem. Svatba se odehrála v roce 1808 a její matka z toho nadšená nebyla. Očekávala, že si Magdalena vezme majetkově zajištěnějšího muže. 

Radní Rettig v ní probudil národnostní cítění a z Magdaleny se velmi rychle stala aktivní buditelka národa. Manžel jako právník zastával v průběhu času pozici radního v několika českých městech, a to zejména ve východních Čechách. Ve všech působili společně. Posledních 11 let žili v Litomyšli. 

Svoboda k práci

Na tehdejší poměry a konzervativní přístup v hierarchii muže a ženy měla Magdalena velkou volnost, která rozhodně nebyla samozřejmostí. Emancipovaná Rettigová tak mohla naši kulturu obohatit několika řádky literatury, ale hlavně byla aktivní v rámci výchovy dívek.

Byť šlo primárně o hospodaření v kuchyni a domácnosti, vždy se nezapomnělo také na intelektuální rozměr života. Literatura a hudba byly nedílnou součástí její aktivity vůči neposkvrněným a nevzdělaným dívkám. Předčítala jim z knih a také jim je půjčovala domů. 

Vedla společenský salon, kterému říkala kafíčková společnost. Její aktivita přerůstala i do chodu měst, kde nějakou dobu bydlela. V Ústí nad Orlicí vedla knihovnu a v Litomyšli prosadila vyčištění studánky a postavení altánu. Psala do časopisu Květy, pořádala literární setkání, kde recitovala básně a stýkala se s největšími vlastenci té doby, kterými byli František Palacký, Josef Jungmann a Pavel Josef Šafařík. 

Smutný konec

Poslední momenty života Magdaleny Dobromily Rettigové nebyly rozhodně šťastné. 26. července 1844 jí zemřel milovaný manžel. Muž, který jí dal na svou dobu nečekanou svobodu a prostor se realizovat. Zemřel na služební cestě, příčinou smrti bylo selhání plic. 

V té době sedmdesátiletý Rettig trpěl bolestmi a otoky nohou, a tak v posledních letech nepracoval tolik, aby si rodina byla schopna ušetřit nějaké finanční prostředky. Co zbylo, šlo na pohřeb a hrobku. Rettigové nezbylo téměř nic a musela zažádat o vdovský důchod. 

Na peníze však čekala téměř celý rok, stát se na ni v podstatě vykašlal. Úředníci měli zřejmě na vše dost času, což se v mnoha případech zachovalo až do dnešních dní. A tak poslední měsíce života nežila šťastně a v pohodlí. Navíc ji trápila morbidní obezita. Zemřela tak velmi brzy po svém manželovi v pouhých šedesáti letech. Důvodem bylo selhání jater. 

Zdroj: redakce, Český rozhlas, Česká televize

KAM DÁL: Jak na ta nejlepší grilovaná žebírka? Kuchař prozradil pár triků pro stoprocentní úspěch.