Ruskou invazi předpověděl už Václav Havel. Měl na ně jasný názor

Slavný citát Václava Havla připomněla na sociálních sítích Dagmar Havlová
Foto: ShowPix
Slavný citát Václava Havla připomněla na sociálních sítích Dagmar Havlová
názor

Ve čtvrtek ráno probudily obyvatele Ukrajiny vojenské útoky. Ruskou invazi na Ukrajinu předpovídala celá řada lidí. Své o tom, zdá se, věděl dokonce už i bývalý český prezident Václav Havel.

reklama

Václav Havel, jeden z nejznámějších kritiků komunistického režimu, působil ve funkci hlavy českého státu od roku 1993 až do roku 2003. Ale zdá se, že již tehdy věděl, jak přesně se bude vyvíjet situace v letošním roce.

Jeden z jeho citátů začal kolovat na sociálních sítích. Bývalý český prezident v něm totiž naznačil možnost budoucí ruské invaze. Mluvil o "ruském problému".

Na sociální síti instagram ho sdílela i bývalá první dáma České republiky Dagmar Havlová spolu s jeho fotografií.

„Já myslím, že po mnoho staletí existuje takový ruský problém, že Rusko přesně neví, kde začíná a kde končí. I když je to největší země světa, má přesto pocit, že je taková trochu malá a že ji ohrožují i nepatrní sousedé, které kolem sebe má.“

Havel tehdy dnes již známým citátem jasně naznačil, že Rusko není spokojené s jeho rozlohou, a naznačil tak, že je tu možnost budoucí ruské invaze do jeho sousedních států. Podle Havla trpí Rusko pocitem méněcennosti, ačkoliv je největší zemí světa.

Tento citát mimo Dagmar Havlové sdílel na sociálních sítích také český herec Roman Vojtek s popiskem, ve kterém si nebral servítky. Dokonce připojil i vzkaz pro ruského prezidenta.

„Jak řekl pan prezident Havel: Myslím, že po mnoho staletí existuje takový “ruský problém”, že Rusko přesně neví, kde začíná a kde končí. Putin: Okolnosti vyžadují od Ruska rozhodné kroky. Spravedlnost a pravda je na ruské straně. Není ! Ano, pravda je vždy trochu subjektivní záležitost, ale tady není pochyb. Putine, Rusko, jste okupanti! Jste okupanti!“ stálo pod příspěvkem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roman Vojtek (@roman.vojtek)

KAM DÁL: Mrtvá těla na ulicích lemují trosky. Takhle to teď vypadá na Ukrajině.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/ruskou-invazi-predpovedel-uz-vaclav-havel-mel-na-ne-jasny-nazor--68554
reklama
#české celebrity

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.